Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Se vorbeşte undeva în teologia creştină despre ce se întâmplă cu sufletul animalelor după moarte?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 27 aprilie 2015, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 27 aprilie 2015

incorect0
corect2

Adevărat că nemuritori sunt cei după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu pentru că desăvârşiţi fiind, sau îndumnezeiţi, vor lumina prin sine înşile, acum având doar "credit" de lumină în scop de a învăţa Arta de a Lumina de la Dumnezeu. Animalele fac parte din categoria "întocmirilor" care au populat Lumea gândită de Dumnezeu. El creează după voia Lui, aşa ar trebui şi noi, iar dacă în lumea personală vrei să ai animale vei avea, sau nu. Specificaţiile vechi sunt în sprijinul înţelegerii că omul este coroana creaţiei şi niciodată nu va fi animal, sau animalul om. Sufletele animalelor evoluează prin om, ele având intelect inferior... sau se transformă în "bestii" tot cu aportul omului disfuncţional. Ştiu doar că Omul a avut contract cu sufletul animalelor pe care l-a încălcat.

răspuns dat de ralu pe 29 aprilie 2015

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect1

În ortodoxie, nu cred că este o dogmă care să spună dacă animalele vor învia în viaţa de apoi sau nu. Dar unii sfinţi, precum Serafim de Sarov sau Luca al Crimeii, considerau că şi ele vor învia. În Scriptură, la Isaia 11:6-7, scrie că în viaţa de apoi animalele vor trăi în pace unele cu altele, nu se vor mânca între; desigur, versetelor respective li se poate da o interpretare alegorică.

răspuns dat de Cristian pe 18 aprilie 2017

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect1

În viziunea catolică animalele vor face parte din noua creaţie, Papa Francisc crede că paradisul este deschis tuturor făpturilor.

Argumentele catolicilor sunt:
- Cristos a răscumpărat prin viaţa, moartea şi învierea Sa nu doar întreaga umanitate, ci întreaga creaţie;
- Epistola către Coloseni în care apostolul Pavel scrie că prin Cristos Dumnezeu reconciliază "toate (panta gr.) pentru Sine, fie pe pământ, fie din ceruri" (Coloseni 1:20);
- Epistola către Romani vorbeşte despre "întreaga creaţie (ktisis gr.) care aşteaptă cu nerăbdare să fie eliberată din sclavie"(Romani 8:19).

Viziunea ortodoxă
- În Omilia a VIII-a la Hexaimeron Sfântul Vasile cel Mare vorbeşte despre sufletul animalelor care este muritor, spre deosebire de cel al oamenilor primit prin suflare dumnezeiască:
"Să nu socoteşti că sufletul animalelor este mai vechi decât ipostaza trupurilor lor şi nici că rămân mai departe după descompunerea trupului! Fugi de vorbăria prostească a falnicilor filosofi care nu se ruşinează să spună că sufletele lor şi sufletele câinilor sunt la fel unele cu altele, care spun că ei au fost cândva femei, arbuşti, peşti de mare. Dacă filosofii aceia au fost vreodată peşti, n-aş putea-o spune; dar pentru că au scris acestea, sunt mai fără minte decât peştii".

La rândul său Sfântul Maxim Mărturisitorul arată: "Sufletul are trei puteri: prima este prin care se hrăneşte şi creşte. A doua, aceea a imaginaţiei şi a instinctelor, a treia a inteligenţei şi raţiunii. Plantele se împărtăşesc numai din prima din aceste puteri, animalele din primele două, iar oamenii din toate trei" (Filocalia, vol. II).

Animalele nu au chipul lui Dumnezeu şi prin urmare nu au nici raţiune. Cu toate acestea animalele sunt înzestrate cu o anumită "cunoaştere" şi simţuri superioare (simţul viitorului, prevestesc schimbarea vremii, anticipează cutremure, moartea etc.)

Animalele nu Îl pot cunoaşte pe Dumnezeu, dar pot comunica cu El: "puii de leu mugesc după pradă şi îşi cer hrana de la Dumnezeu" (Psalmul 104:21).

Apocalipsa lui Ioan nu enumeră animalele printre elementele specificate ale cerului nou şi pământului nou.

răspuns dat de monica pe 28 aprilie 2015

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Ce să se întâmple cu sufletul animalelor după moarte? NIMIC. Eşti mort. Devii asemănător cu un gunoi. Toţi oamenii care te-au iubit nu ştiu cum să scape mai repede de tine. Când mori, moare totul din tine. Şi fizicul şi sufletul. Fiind un ateu convins, afirm că după moarte nu mai rămâne decât amintirea ta în inima celor care ţi-au fost alături. La cei care nu ţi-au fost alături nici amintirea nu mai rămâne.

răspuns dat de Ioan Zah pe 19 august 2017

Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Cum putem şti dacă într-adevăr există viaţă după moarte? (4 răspunsuri)

întrebare pusă de Anamaria Popa pe 25 martie 2015

Mai multe întrebări despre spiritualitate, viaţă...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Care este cea mai veche atestare a ideii că ar exista viaţă după moarte? (7 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 28 martie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 28 martie 2014

Mai multe întrebări despre spiritualitate, viaţă...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Este etic ca jurnalele unei personalităţi să fie publicate după moarte, dacă nu şi-a exprimat vreo dorinţă în acest sens? (4 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 25 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 25 aprilie 2014

Mai multe întrebări despre etică...