Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

incorect0
corect1

Afacerea U-2 se referă la confruntarea dintre SUA şi Uniunea Sovietică. Pe 1 mai 1960, Uniunea Sovietică a doborât un avion de recunoaştere U-2 şi a numit acest zbor "un act agresiv". În versiunea sovietică, pilotul american F. Gary Powers ar fi afirmat că se afla într-o misiune de strângere a informaţiilor despre serviciul sovietic de spionaj. SUA a negat această afirmaţie.

Preşedintele Hruşciov a refuzat să participe la summitul planificat, alături de SUA, dacă aceasta nu avea să îndeplinească trei condiţii: să oprească zborurile deasupra teritoriului sovietic, îşi cere scuze şi-i pedepseşte pe vinovaţi. Eisenhower a fost de acord doar cu prima condiţie.

Pilotul american implicat în afacerea U-2 a fost judecat în URSS şi condamnat la 10 ani de închisoare. Abia în 1962 a fost predat Statelor Unite, în schimbul spionului sovietic Rudolf Abel.

Vezi

informaţie furnizată de Silvia Velea pe 17 septembrie 2015

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: