Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Ce este endometrioza?

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 19 mai 2015

incorect0
corect1

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului în cu totul altă parte decât în locul potrivit. De exemplu la nivelul trompelor uterine, a ovarelor, pe peretele abdominal intern, intestin uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării şi chiar creier.

O consecinţă a endometriozei este infertilitatea.

Nici la ora actuală medicina nu a reuşit să ofere o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei.

Ca şi cauze există mai multe teorii dar nici una nu a putut explica în totalitate mecanismul de producere a bolii. Ce se ştie sigur este că boala este strict legată şi agravată de hormonii feminini (estrogeni).

Este luată în calcul şi o predispoziţie genetică.

Una din cele mai frecvente explicaţii este menstruaţia retrogradă, adică curgerea fluxului menstrual invers prin trompele uterine, ajungând în ovare şi în abdomen.

Sunt bănuite şi disfuncţii imunitare (boli autoimune) dar nu se ştie dacă acestea se încadrează la cauze sau la consecinţe ale bolilor.

Mai sunt şi teorii legate de toxinele din mediu şi din alimentaţie ce au efect asupra nivelului hormonilor reproducători şi distrug membrana celulară.

răspuns dat de MONICA pe 20 mai 2015

Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: