Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

Care este caracteristica esenţială a unui mare om politic?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 26 martie 2015, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 26 martie 2015

incorect0
corect1

În Etica politică a lui Mihail Manoilescu (1891-1950) se ridică o problemă interesantă şi mereu actuală. Sînt compatibile, în bătălia politică pentru putere, cele două atribute: gentleman şi politician? Voi cita aici ceea ce consideră autorul ca fiind trăsăturile definitorii ale omului politic: „cinste, sinceritate, curaj moral, credinţă faţă de principii, adică toată colecţia de calităţi morale înrudite între ele, care, la Atena, îl caracterizau pe kaloskagathos (pe omul de bine şi de distincţie), în Franţa pe l’honnête homme, iar în Anglia pe gentleman. Acest atribut de gentleman constituie „un teribil handicap pentru omul politic în lupta sa pentru putere“. Am putea chiar spune, urmărind şi astăzi scena vieţii noastre politice, că între etica normativă, dezirabilă, şi manifestarea sa se întinde o distanţă ca de la Pămînt la Lună, deoarece, „nu oricine poate fi, în acelaşi timp, gentleman şi om politic“. Modelul de comportament recomandat este preluat din sport (fair-play-ul), dînd ca exemplu boxul sau luptele de toate genurile, ori duelul, existenţa unor reguli cavalereşti fiind obligatorii.

răspuns dat de monica pe 8 ianuarie 2016

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: