Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

În ce măsură oamenii sunt afectaţi de depresie şi care sunt metodele necesare pentru a o ameliora sau trata?

întrebare pusă de Vera Serbanoiu pe 16 august 2016

incorect0
corect2

De fapt, sunt psihologi care spun că persoana deprimată trebuie ajutată de apropiaţi, doar să ştie cum s-o facă corect. Iată ce spune următorul articol:

„Cea mai rea parte a depresiei este că îngustează câmpul vizual, astfel încât opţiunile nu mai pot fi observate. O mare parte din obiectivul de a ajuta este acela de a le oferi oamenilor speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi”, a declarat dr. Adam Kaplin, profesor asociat de psihiatrie şi neurologie la Universitatea “Johns Hopkins”, pentru Huffington Post.

De aceea, cuvintele care îi pot determina pe cei depresivi să creadă că „se confruntă cu această stare din cauza inabilităţii lor de a face faţă situaţiei, din cauza slăbiciunilor persoanele sau a defectelor de caracter” ar trebui evitate, punctează expertul.

Atunci când îţi doreşti să alini suferinţa celorlalţi, cuvintele tale pot deveni o sabie cu două tăişuri. Pe de-o parte, le poţi insufla celorlalţi speranţă, însă, pe de altă parte, le poţi provoca o şi mai mare suferinţă. Iată câteva afirmaţii pe care ar trebui să eviţi să le adresezi celui aflat în depresie.

„Ştiu/înţeleg prin ce treci. ” — Poate ai trecut printr-un episod similar cu persoana pe care încerci să o consolezi, iar în acest mod încerci să îţi arăţi empatia. Însă fiecare dintre noi trăieşte în mod personal şi diferit propria dramă. Depresia îmbracă forme care variază de la om la om, punctează dr. Kaplin.

„Se putea şi mai rău. Există persoane care trec printr-o situaţie mult mai dificilă decât tine. ” — Într-adevăr, fiecare dintre noi are propriile probleme, iar unele sunt mai dificile decât altele. Însă o astfel de replică adresată unei persoane în depresie o poate determina să se simtă „slabă şi jalnică…, de parcă nu ar avea dreptul să simtă ceea ce simte”, punctează scriitoarea Therese J. Borchard, autoarea mai multor cărţi despre sănătate mintală. Faptul că există persoane în lume care se confruntă cu situaţii mult mai grave decât ale celui aflat în depresie nu diminuează profunzimea sau autenticitatea durerii individului.

„Gândeşte pozitiv! Totul e doar în mintea ta. ” — Studiile au arătat că atunci când o persoană aflată în depresie puternică se forţează să gândească într-o manieră pozitivă, efectul la nivelul creierului este exact invers, punctează Borchard. Această acţiune nu face altceva decât să crească activitatea la nivelul regiunilor cerebrale asociate fricii.

„Viaţa nu e dreaptă cu nimeni. ” — Într-un astfel de răspuns nu încape niciun strop de empatie faţă de cel aflat în suferinţă. Este doar o reamintire a dimensiunii imense a suferinţei, care poate alimenta şi mai mult starea de depresie. În schimb, o abordare mult mai potrivită ar trebui să se concentreze asupra modului în care problemele pot fi rezolvate cu succes, subliniază Health Central.

Ce ai putea să îi spui unei persoane depresive?

Iată câteva exemple de vorbe de alin care ar putea să îi ofere celuilalt doza de compasiune şi liniştire de care are nevoie în momentele grele prin care trece:

„Sunt aici pentru tine. Ştii că te poţi baza pe mine, indiferent de situaţie. ” — Pentru că ne afectează diferit pe fiecare în parte, această stare poate contribui la creşterea sentimentului de singurătate şi izolare, scrie dr. psiholog John Grohol pentru Psych Central. Faptul că îi reaminteşti şi îi oferi certitudinea că te vei afla alături de el în cumplitele momente îi readuce în minte faptul că este iubit şi sprijinit şi că nu duce singur lupta împotriva depresiei şi a evenimentelor negative din viaţa sa.

„Am încredere în tine! ” — Este o replică ce îl poate ajuta pe celălalt să îşi recapete o parte din stima de sine furată de starea de depresie. Astfel, îi transmiţi că eşti sigur că are puterea necesară pentru a depăşi momentul, subliniază dr. Grohol.

„Suferinţa nu este permanentă, va veni ziua când vei zâmbi din nou. Priveşte spre acel moment. ” — Nu este un secret că depresia şi suferinţa ne îngustează percepţiile şi ne determină să credem că durerea interioară va rămâne în noi la nesfârşit. De aceea, este important să îi reaminteşti celuilalt că tulburările sale interioare vor dispărea în timp.

Vezi

răspuns dat de Cristian pe 10 aprilie 2017

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: