Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

Ce remedii există împotriva colicilor la bebeluşi?

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 15 iulie 2015

incorect0
corect2

Iată câteva remedii împotriva colicilor la bebeluşi.

Asigură-te că bebeluşul este hrănit, este curat şi nu-i este prea cald sau prea frig. Schimbă formula de lapte sau înlocuieşte-l cu lapte de soia sau o formulă hipoalergenică. Dacă alăptezi, evită anumite alimente (orice conţine cofeină, lapte şi derivate din lapte, anumite legume cunoscute a da balonare: varză, broccoli, conopidă, mazăre, etc.)

Schimbă tetinele biberoanelor, foloseşte unele cu manşon de plastic şi încurajează copilul să râgâie după fiecare masă pentru a micşora cantitatea de aer înghiţită în timpul sesiunilor de hrană. Pune-l pe umăr sau pe genunchi pentru a râgâi după fiecare masă. Este o operaţiune ce trebuie tratată cu maxim interes. Înfaşă copilul. Unii dintre ei se simt mai în largul lor când sunt cu mânuţele pe lângă corp, similar poziţiei în care stăteau în uterul mamei.

Încearcă să-l ţii cât mai mult în marsupiu sau orice alt dispozitiv de purtare (e indicat wrap-ul, sling-ul, etc.), cu faţa către tine. Căldura şi mişcarea corpului tău îi va aduce aminte de cele 9 luni perfecte petrecute în burtică.

Pune-l în scaunul de maşină sau lângă maşina de spălat vase/rufe, lor le plac zgomotele “albe” emise de electrocasnice şi de cele mai multe ori se vor linişti. Asigură-te că nu vibrează şi scaunul de maşină. Dacă ţi se pare mai comod, înregistrează pe telefon zgomotul aspiratorului sau al maşinii de spălat şi foloseşte-te de înregistrări pentru a atenua plânsul copilului la nevoie. Poate funcţiona chiar şi o arie muzicală clasică sau una cu ritm repetitiv, gen disco.

Apropierea de corpul tău îl ajuta să se liniştească. Fă-i masaj pe burtică, cu degetele de la o mână apropiate, în sensul acelor de ceasornic (de la stânga la dreapta), fără a desprinde mâna de pe burtica bebeluşului. Această mişcare simulează eliberarea gazelor din intestine, ajutându-l pe micuţ să scape de durerile provocate de aerul prezent în stomacul şi intestinele sale.

Dezveleşte-i burtica şi aşează-l pe pieptul său pe abdomenul tău. Căldura şi mirosul tău îl va linişti şi îi va dă sentimentul că se afla în siguranţă.

Pune-i o sticlă cu apă călduţă pe burtica. Acum există pernuţe special concepute pentru a calma colicile bebeluşului: conţin sâmburi de cireşe sau alte umpluturi conductoare de căldură şi care se menţin calde o perioadă mare de timp; se introduc în cuptor şi se plasează apoi pe burtica bebeluşului, nu înainte însă de a o proteja cu un şervet de bumbac (sau se înfăşoară pernuţa într-un prosopel subţire şi apoi se aşează pe burtica bebeluşului măcinat de colici). Preţurile pentru astfel de obiecte sunt cuprinse între 10-12 lei şi 60 lei, însă chiar şi cele ieftine sunt deosebit de eficiente.

Oferă-i suzeta pentru a se linişti. Îmbăiază-l într-o apă călduţă. Un balansoar de bebeluşi poate fi şi el de folos. Creşte sau scade gradul de stimulare din mediul în care se află copilul, în funcţie de caz.

Dacă bebeluşul are reflux poţi încerca medicamente concepute special în acest sens şi care se prescriu de către medic. Acestea ajuta la scăderea producţiei de acid gastric şi la coborârea fluxului de lapte către intestine. Ceaiuri de plante (muşeţel, mentă, fenicul şi anason – NU anason stelat, este TOXIC pentru bebeluşi). Picături împotriva gazelor. Substanţa simethicone s-a demonstrat a avea oarecare eficienţă în uşurarea colicilor bebeluşului. Carminative (însă citeşte eticheta, unele pot conţine alcool sau chiar fenobarbital). Remediile homeopate prescrise de medicul homeopat nu au efecte secundare şi nu provoacă alergii. Medicul va fi consultat înainte de administrarea oricărui supliment sau produs medicamentos, chiar şi a celor naturiste. Atenţie la remediile (foarte scumpe, de altfel) garantate a fi eficiente pentru toţi copiii – nu există aşa ceva!

răspuns dat de MONICA pe 13 octombrie 2015

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: