Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

De ce simbolul pentru inimă este cel binecunoscut, fără asemănare cu forma anatomică?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 27 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 27 aprilie 2014

incorect0
corect2

Combinaţia dintre forma inimii şi utilizarea ei în metafora inimii s-a dezvoltat la sfârşitul Evului Mediu, deşi forma a fost folosită în multe monumente şi texte epigrafice antice.

Există predecesori direcţi încă din secolul al XIII-lea şi al XIV-lea, dar simbolul familiar al inimiii reprezentând dragostea s-a dezvoltat începând din secolul al XV-lea şi a devenit popular în Europa pe parcursul celui de-al XVI-lea. Înainte de secolul al XIV-lea, forma inimii nu era asociată cu semnificaţia metaforei inimii.

Forma geometrică însăşi se găseşte în surse mult mai vechi, dar în astfel de cazuri nu reprezintă o inimă, ci anumite frunze cum ar fi cele de smochin în antichitate, iar în iconografie şi heraldică medievală frunzele de iederă şi de crin, de obicei.

Prima reprezentare cunoscută a unei inimi ca simbol al iubirii romantice datează din anii 1250 – în manuscrisul francez “Romanul perei” unde inima este simbolizata de o pară pe care îndrăgostitul o oferă iubitei sale, para fiind îndreptată cu vârful către iubită. In timp, in pictura si sculptura italiana acest simbol e folosit ca alegorie a filantropiei.

De-a lungul secolului al XIV-lea inima e reprezentata ca un con, cu vârful in sus. Spre sfârşitul secolului al XIV-lea inima este din ce în ce mai rar reprezentată cu vârul în sus. În secolul al XV-lea pe cărţile de joc inima apare numai cu vârful în jos.

Vezi

răspuns dat de Nata pe 20 septembrie 2017

Comentarii personale despre răspuns
Nata a spus pe 20 septembrie 2017Desigur ca istoria şi speculaţiile în jurul inimii ca semn grafic continuă aşa cum este descris in continuare în sursa folosită.
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

Cum ar fi un catren cu cuvintele inimă, speranţă, cântec şi dragoste? (2 răspunsuri)

întrebare pusă de baby alex pe 20 noiembrie 2014

Mai multe întrebări despre anatomie, dragoste, limbi, literatură, muzică...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

Care este forma literară a cuvântului atenţiune? (1 răspuns)

întrebare pusă de birsanu daniel pe 29 ianuarie 2017

Mai multe întrebări despre limbi, literatură...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Care este forma literară a cuvintelor "aripe" şi "ici"? (1 răspuns)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 22 iulie 2015

Mai multe întrebări despre limbi, literatură, română...