Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

În ce măsură experienţa de viaţă a fiecăruia constituie un fundament pentru dezlegarea sensului vieţii?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 21 septembrie 2015, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 21 septembrie 2015

incorect0
corect2

Omul, care provine din nimic si se raporteaza la Dumnezeu, nu isi poate afla sensul vietii daca il cauta inlauntrul hotarelor lumii, care si ea provine din nimic. Cata vreme se margineste la lumea creata este rob necesitatii naturale. Prin raportarea la Dumnezeu se elibereaza, insa, de aceasta necesitate si se implineste ca persoana. Asadar limitarea la imanent - caracteristica omului epocii noastre - impiedica accesul la sensul vietii.
Viata fara Dumnezeu este anosta si adesea insuportabila. Cel ce o abordeaza imanent nu vede in ea nici un inteles sau scop substantial. Cel mai sincer raspuns in acest caz este, poate, cel dat de existentialismul ateu, negand orice sens al vietii. "Daca exist in clipa aceasta", zice Sartre, "este pentru ca urasc existenta. Eu sunt acela care ma trag pe mine insumi de la inexistenta pe care o ravnesc; ura si sila fata de existenta sunt exact modurile care-mi fac sinele sa existe, care ma arunca in existenta". Si intr-adevar, existenta omului departe de obarsia existentei constituie un proces de autonimicire. De aceea cautarea sensului vietii fara Dumnezeu este osteneala zadarnica. "Toate sunt fara rost", spune Sartre, "chiar si eu insumi. Tot ce exista se naste fara motiv, ramane in neputinta si moare la intamplare". Cand cineva dobandeste simtirea aceasta, este stapanit de greata. Iar perspectiva vietii lui este esecul. Aceasta experienta, la care omul lumii apusene a fost dus de duhul rationalismului si de iluminism, a provocat cautarea unor solutii metafizice pentru iesirea din impas. Si intrucat secularizarea ce a dominat apusul i-a secatuit credinta crestina, s-a nascut interesul fata de religiile orientale, autocon-centrare, meditatie transcendentala si magie. S-a creat astfel un melanj ciudat de rationalism occidental si misticism oriental, care si-a gasit expresia in miscarea "Noua Epoca" sau "Noua Era" (New Age). Miscarea aceasta, dupa cum nimerit s-a remarcat, ar putea fi numita "expresia crizei in cautarea sensului vietii".
Sensul vietii se gaseste prin raportarea la obarsia existentei ei, la Dumnezeu. Credinta in Dumnezeu si recunoasterea iubirii Lui fata de om dau sens vietii umane. Aceasta din urma nu se epuizeaza in relatiile sociale ale omului, nici nu se reduce la biografia lui, ci se intinde si dincolo de ele. Imbatranind, omul nu isi imputineaza puterile si atat, ci se si maturizeaza, pe un alt plan decat cel fizic. Toate isi afla sens pe planul vietii celei in Hristos. Fara acesta, insa, pun stapanire pe om plictisul, faramitarea si lipsa sensului.

Vezi

răspuns dat de monica pe 30 septembrie 2015

Adaug comentariu despre răspuns
incorect1
corect2

Rostul nostru pe Pământ este să devenim fiinţe superioare, capabile să-L urmeze pe Domnul Isus în Bunătate, Iubire şi Sacrificiu. Astfel că: ajutându-ne unul pe altul, fiind buni, iubitori, răbdători şi sacrificându-ne pentru Adevăr, vom umple Cerul cu Îngeri si-L vom îndupleca pe Domnul Isus să ne Mântuiască. Mântuirea este Adevăratul rost al omului pe Pământ!

răspuns dat de Aneta Timplaru pe 10 noiembrie 2015

Comentarii personale despre răspuns
monica a spus pe 11 noiembrie 2015La ce te referi cand spui ca vom umple cerul cu ingeri?
Pentru mantuirea noastra s-a facut totul la Cruce, ceea ce trebuie noi sa facem este sa acceptam jertfa Domnului Isus, prin credinta şi prin"metanoia" (gr. = transformarea, înnoirea minţii) să ne întoarcem la Dumnezeu cu pocăinţă şi cu singuranţă faptele vor dovedi Iubirea Lui.
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

În ce măsură putem spune că experienţa de viaţă a fiecăruia constituie un fundament pentru dezlegarea sensului vieţii? (1 răspuns)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 2 noiembrie 2015

Mai multe întrebări despre filozofie, viaţă...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

În ce măsură se modifică alimentaţia oamenilor de-a lungul timpului? (3 răspunsuri)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 16 februarie 2016

Mai multe întrebări despre gastronomie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

În ce măsură ne poate ajuta gândirea pozitivă să învingem o boală? (1 răspuns)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 14 noiembrie 2015

Mai multe întrebări despre filozofie, psihologie, sănătate...