Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Este etic ca jurnalele unei personalităţi să fie publicate după moarte, dacă nu şi-a exprimat vreo dorinţă în acest sens?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 25 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 25 aprilie 2014

Comentarii personale despre întrebare
ion petre a spus pe 15 martie 2015Solicit definiţia cuvântului ETIC raportată la realitatea zilelor noastre!
Adaug comentariu despre întrebare
incorect0
corect1

Dacă cel decedat nu și-a manifestat expres dorința de a nu fi publicat/publicate jurnalul/jurnalele sale, poate însemna o acceptare tacită a unei eventuale publicări în cazul că acesta a decedat conștient de existența acestora și de riscul de a fi sau nu publicate.

Omul prin naștere începe să aibă drepturi și obligații. Răul, ca și binele din viața oricui, constituie o obligație a unei conștiințe curate de a fi cunoscute sub infinita lor formă de manifestare.

Impărtășania/confesiunea/spovedania înaintea morții constituie recunoașterea că viața nu ne aparține, iar vina a tot ceea ce am făcut în viață, în bine sau în rău, este numai a noastră!

Omul nu există numai cu sine sau pentru sine, undeva izolat, ci în comuniune! Existența numai cu sinele nu este posibilă. Nimeni nu poate supraviețuii unei absolute și teribile singurătăți! Pustnicii nici ei nu sunt singuri! Au natura și pe Dumnezeu!

răspuns dat de Viorel Muha pe 20 octombrie 2018

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect1

Jurnalele, de cele mai multe ori, sunt creuzetele operelor publicate. Excepţie fac cele care sunt gândite şi elaborate ca atare. Nu cred că este etic, mai ales dacă ele pot aduce prejudicii de orice fel altor persoane care sunt în viaţă şi la care fac referire. Jurnalele, dacă sunt intime şi nu au fost făcute publice de autor, sunt confesive şi intră sub incidenţa tainei spovedaniei. Părerea mea este că ele, în funcţie de valoarea scriitorului, trebuie arhivate, păstrate şi consultate cu discernământ.

răspuns dat de Silvia Velea pe 31 decembrie 2014

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Nu este etic. Indiferent dacă moartea a fost subită sau nu. Viaţa fiecăruia dintre noi ne aparţine şi după moarte. Chiar dacă ar fi existat dorinţa ca cineva să-şi publice jurnalul când era în viaţă, dar nu a mai apucat să facă acest lucru, nimeni nu ar trebui să decidă a-l publica post-mortem. Repet, viaţa fiecăruia ne aparţine în totalitate.

răspuns dat de Eu pe 15 martie 2015

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

În afara cazului unui deces subit, dacă voia să nu fie descoperit, îl distrugea; un jurnal poate fi compromiţător pentru alte persoane, dar reprezintă clar ce simţea acel om, transmite cu sinceritate un mesaj; nu este etic să cercetez viaţa unei persoane în viaţă (scuzaţi repetiţia), dar cel mai fidel portret e jurnalul!

răspuns dat de monica pe 19 mai 2014

Comentarii personale despre răspuns
monica a spus pe 19 mai 2014Mie personal îmi plac jurnalele.
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Care este cea mai veche atestare a ideii că ar exista viaţă după moarte? (7 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 28 martie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 28 martie 2014

Mai multe întrebări despre spiritualitate, viaţă...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Se vorbeşte undeva în teologia creştină despre ce se întâmplă cu sufletul animalelor după moarte? (4 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 27 aprilie 2015, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 27 aprilie 2015

Mai multe întrebări despre animale, creştinism, religie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Cum putem şti dacă într-adevăr există viaţă după moarte? (4 răspunsuri)

întrebare pusă de Anamaria Popa pe 25 martie 2015

Mai multe întrebări despre spiritualitate, viaţă...