Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

Cum se realizează transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapselor?

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 27 septembrie 2015

incorect0
corect1

Funcţionarea sistemului nervos depinde de fluxul de informaţii de-a lungul lanţurilor de neuroni conectaţi prin sinapse.

Sinapsa este regiunea de comunicare dintre doi neuroni. Datorită sinapselor neuronii transmit impulsuri fără să atingă alte celule. Transmiterea impulsurilor se realizează într-un singur sens. Butonii terminali ai axonilor conţin vezicule cu substanţe chimice numite mediatori chimici sau neurotransmiţători, ce sunt folosiţi de neuroni pentru transmiterea semnalelor altor tipuri de celule.

Date recente din literatura de specialitate introduc conceptul de transmisie de volum, ca o altă posibilitate de comunicare interneuronală in sistemul nervos central. Conform acestui concept, neurotransmiţătorii existenţi în mediul extracelular cerebral acţionează in principal pe grupuri sau câmpuri de celule care conţin receptori adecvaţi, şi nu asupra neuronilor individuali. Acest tip de transmisie, mai lent comparativ cu transmisia sinaptică, ar putea funcţiona în anumite situaţii particulare (de exemplu, alerta, conştienţă, durere, somn).

În afară de sinapse, considerate joncţiuni intercelulare specializate, între neuronii sistemului nervos central au mai fost evidenţiate joncţiuni aderente şi contacte in focar, similare celor din ţesutul epitelial.

Rolul principal al acestora este de consolidare si menţinere in poziţie a neuronilor, fără a avea implicaţii in transmiterea impulsului nervos.

Vezi

răspuns dat de MONICA pe 18 iulie 2016

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: