Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

Care sunt îndulcitorii naturali sănătoşi şi potriviţi pentru o dietă echilibrată?

întrebare pusă de Vera Serbanoiu pe 18 octombrie 2016

incorect0
corect2

NU CUMVA să folosiţi fructoza ca îndulcitor!!! Fructoza ca îndulcitor (sinonime: sirop de arţar / agave / porumb, îndulcitorul din ştevie etc.), deci aceeaşi substanţă, aceeaşi formulă chimică comparative cu fructoza din fructe, are radical alte efecte în 2 ipostaze diferite:
- fructoza din plante este “învelită” în fibre, minerale, vitamine şi antioxidanţi. Se absoarbe lent şi persistent din intestinal subţire, ajunge în cantităţi mici la nivelul ficatului, care o procesează fără probleme în energie, sau o converteşte în glucoză etc.
- fructoza ca îndulcitor NU este “învelită” în nimic. Se absoarbe violent din intestinal subţire, ajunge în cantităţi enorme la nivelul ficatului, care nu o poate procesa + determina secreţia unei cantităţi enorme de insulină şi brusc secretate (= factor de creştere) + o transformă urgent în trigliceride, acizi graşi şi un pic de colesterol, încărcând gras ficatul şi aducând daune pancreasului. (Citat din blogul dr Mărginean Călin)

Ca înlocuitor, pentru zahăr se recomandă fructe uscate (curmale, stafide, caise, prune - prunele uscate deţin locul întâi în conţinutul de calciu), banane sau melasă (sirop extras din sfecla de zahăr).

Vezi

răspuns dat de Radu pe 20 octombrie 2016

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: