Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

Este imaginaţia mai importantă decât cunoştinţele/cunoaşterea?

întrebare pusă de Vera Serbanoiu pe 30 august 2016

incorect0
corect1

Imaginaţia este un proces mai compex decat cunoaşterea. Imaginaţia este procesul psihic cognitiv, complex, de reflectare mijlocită, constructivă şi transformatoare a datelor experienţei, a cunoştinţelor, informaţiilor stocate la nivelul memoriei sau a situaţiilor şi evenimentelor trăite în prezent.

Imaginaţia îşi extrage conţinuturile în cea mai mare parte din stocul memoriei. Imagini, idei, cunoştinţe sunt supuse unui proces de combinatorică imaginativă în vederea elaborării de noi imagini, idei, concepţii. De asemenea, imaginaţia îşi extrage conţinuturile şi din zonele profunde ale inconştientului, supunându-le în timpul visului la combinări şi transformări dintre cele mai variate.

Imaginaţia exploatează datele trecutului şi experienţa prezentă şi realizează o reflectare constructivă şi anticipativă.

Imaginaţia joacă un rol esenţial în activitatea umană, incluzându-se ca verigă componentă centrală a creativităţii. Ea aduce un spor considerabil la cunoaşterea realităţii date şi a viitorului, a posibilului.

Spre deosebire de gândire, care se încapsulează în reguli şi norme riguroase, ce-i impun întotdeauna congruenţa sau compatibilitatea cu realitatea obiectivă, imaginaţia este liberă de canoane, ea putându-se mişca nu numai pe tărâmul realului perceptibil, ci şi pe cel al fantasticului şi fantasmagoricului. Ea nu are aşadar limite, ceea ce-i conferă întotdeauna o notă de inedit, de noutate.

În calitate de proces cognitiv, imaginaţia dispune de o serie de procedee de combinatorică imaginativă. Sunt operaţii, procedee de lucru mintal, prin intermediul căreia imaginaţia intervine asupra conţinuturilor sale şi produce modificări, transformări, aglutinări, tipizări, schematizări, rearanjări, substituţii, analogii, adaptări, etc.

Într-o altă ordine de idei cunostinţele şi cunoaşterea sunt lucruri distincte.

"Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui şi să mă fac asemenea cu moartea Lui". - Epistola scrisă de apostolul Pavel către Filipeni 3:10 - cunoaşterea lui Isus Cristos - aceasta este adevărata cunoaştere importantă.

răspuns dat de monica pe 16 noiembrie 2016

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: