Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

Persuasiunea ucide?

întrebare pusă de Doru Pop pe 17 septembrie 2016

incorect0
corect1

Persuasiunea este totalmente benefică, folosită corect în procesul de educaţie. Este benefică comunicatorului folosită în publicitate şi receptorului, în măsura în care posedă nivelul de informaţii care să îi permită luarea unei hotărâri benefice pentru el.

Pe de altă parte, manipularea este întotdeauna malefică, deoarece ea urmăreşte întotdeauna doar atingerea scopurilor comunicatorului.

Receptorii manipulării se pot apăra de efectele ei într-o măsură direct proporţională cu nivelul lor de inteligenţă, informare şi discernământ în ultimă instanţă. Efectul manipulării creşte, dacă ea este proiectată într-o masă de oameni, în care indivizii au propriile frustrări care pot fi orientate către o idee sau un ţel urmărit de manipulator.

Manipularea este cu atât mai nociva cu cât consecinţele ei pot fi în dauna celui manipulat, a unui alt grup, a unei ordini de drept, interesului unei naţiuni chiar. Cu cât sunt mai diversificate canalele de comunicare, cu atât efectul manipulării este mai uşor de atins.

răspuns dat de Dinu Adrian pe 20 martie 2017

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: