Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Cum s-a ajuns la concluzia că în trecutul geologic al Pământului, Terra a fost practic o mare de lavă?

întrebare pusă de Nastase Mihail pe 27 iulie 2014

Comentarii personale
Nastase Mihail a spus pe 27 iulie 2014Când se vede clar că nici un corp mai mic decât Terra nu are căldură proprie şi nici nu e fierbinte la suprafaţă, decât de la Soare, Mercur şi Venus, parţial, din cauza atmosferei dense? Întreb asta fiindcă deja s-a acreditat ideea ca Terra se răceşte, nu se încălzeşte. O logică elementară spune că un corp creşte continuu, şi elimină căldura din ce în ce mai greu. Terra se măreşte continuu conform datelor cunoscute bine.

Mă refer la faptul că nici o planetă sub o anumită dimensiune nu poate avea căldură internă şi se răceşte f. repede de la căderile meteoriţilor pe acea planetă dacă nu are atmosferă.

Terra este cea mai mare planetă telurică din sistemul solar şi e singura ce are activitate vulcanică, deci şi căldură internă.

Marte a avut, dar s-a răcit.

Există teorii ce susţin că planetele se măresc continuu, de la acapararea altor corpuri cereşti.

Cu cât creşte mai mult, o planetă creşte accelerat, de la aceeaşi materie cosmică din jur.

Nici un corp ceresc mai mic decât Terra nu poate menţine activitate vulcanică decât ajutată de influenţa altor planete mari, Jupiter, gravitaţional, şi Soarele, radiativ, în cazul sistemului solar.

Căldura internă este un semn că acea planetă începe un proces accelerat de transformare în... astru.

Există teorii despre ce s-a întâmplat în trecutul sistemului solar, deci şi al Terrei.

Dar ele nu explică suficient cum de numai Terra are magmă internă.

Parcă nici Venus nu are.

De fapt eu am o teorie cum că o planetă practic de orice mărime, se măreşte continuu, până la 2 stadii pe care le poate întâlni în evoluţia ei:
1. ciocnirea cu alte corpuri ce o pot dezintegra.
2. transformarea planetei în astru prin amorsarea reacţiilor termonucleare.

În primul stadiu apar reacţii de fisiune, cum ar fi în interiorul Terrei.

Aceste 2 direcţii în care merg planetele, sunt evidente.

Jupiter este singura planetă din sistemul solar ce este clar pe calea transformării ei în astru datorată volumului ei. La dimensiune de 400000 km, teoretic se pot amorsa reacţii termonucleare.

În privinţa faptului a ce s-a întâmplat acum 5 miliarde de ani, sunt pure speculaţii. Presupuneri bazate pe datele de acum.

E posibil f bine ca tot acest Soare să explodeze periodic şi să îşi reia ciclul de viaţă, după expulzarea materiilor ce nu mai permit eliminarea căldurii. Elementele grele sunt expulzate periodic, ca o coajă ce nu mai trebuie.

Date certe din trecutul geologic:
- Terra era cam cât Marte acum 4 miliarde de ani.
- Au fost nişte erupţii de lavă ce au cuprins cam o treime din suprafaţa continentelor, bazaltice, presupus de la căderea acelui planetoid. Practic s-a spart litosfera pe tot globul.
- Terra s-a ciocnit cu un corp cam cât Luna.
- Au fost căderi meteoritice ce nu au permis apariţia vieţii 1-2 miliarde de ani, probabil de la răvăşirea periodică a noriilor lui Oort şi celălalt, când erau mai denşi şi de la asteroizii dintre Marte şi Jupiter, mai recent.

Ceea ce nu are logică în toate aceste teorii, este că Terra a avut activitate vulcanică mai intensă decât acum, când era cât Marte.

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: