Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

Ce motiv ar fi putut avea Dumnezeu pentru a crea viaţa?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 17 iulie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 17 iulie 2014

incorect0
corect0

În logică Dumnezeu este considerat un concept vag. Dumnezeu este considerat a fi ceva în raport cu care altceva mai mare (în toate sensurile) nu poate fi conceput! Suntem -oarecum- obişnuiţi cu ce se consideră (cultural) că ar compune atributele lui Dumnezeu. Referitor la întrebare nu pot decât să constat că atributul autosuficienţei nu intră printre atributele lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, dacă Dumnezeu care e... Omniscient, Atotputernic, etc... s-ar fi considerat, sau s-ar fi văzut (ar fi văzut a fi Adevărul) a fi autosuficient, n-ar fi făcut nici lumea şi nici creaturile ei. Acest aspect, existenţa creaturilor, intră la atributul de a fi Creator! Iar energiile care stau la baza lumii, dar nu sunt din lume, se numesc energii necreate, inerente creatorului (cum ar fi Sfântul Duh sau Domnul de Viaţă Făcătorul!). Eu sunt... cel ce sunt! (Şi nimic înafara Mea nu există... Încerc eu să înţeleg, eu creatura.) Nimicul - cum spunea şi Kant în Critica raţiunii pure - este un non-sens, o imposibilitate logică. Fiind o imposibilitate, ceea ce este... a fost este şi va fi, este aici, va... fi şi dincolo de sine. Existentul este un atribut - bază. Astfel că extensia dincolo de sine duce de la fiinţă la fiind, la fiinţare, la Big-bang! Nimicul... fiind o imposibilitate. Nu vorbim aici de probabilităţi, de vid sau altele, vorbim de... nimic. Motivul... motivul o fi fost anti-entropic! Pare universal că evoluţia merge de la... neviu la viu? Dacă Dumnezeu înseamnă câmpul conştiinţei universale... după chipul şi asemănarea înseamnă fiinţe conştiente de sine şi de lume!

răspuns dat de Daniela Zaharia pe 8 octombrie 2014

Comentarii personale
Daniela Zaharia a spus pe 8 octombrie 2014Este- poate- o tendinţă a sistemelor!
monica a spus pe 8 octombrie 2014Daca Dumnezeu este un concept vag cum ii cunosti tu motivatia?Auto-suficienta implica egoism,ingamfare,vanitate!Isus Cristos a afirmat "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata".Exista un cuvant unic in limba ebraica pentru "a crea" folosit numai cu referire la Dumnezeu "barah" pentru ceea ce construieste omul se foloseste "asah"se face astfel o distinctie clara-noi construim pentru o vreme, El pentru vesnicie.Sa afirmi ca Duhul Sfant este o energie necreata nu apartine nici unui sistem filosofic-religios e o ineptie!Conceptul de trinitate al bisericii este un adevar recunoscut de biserica ortodoxa si catolica (desi de aici se despart). Domnul de viata facatorul este tot o energie in mintea ta in fapt este denumirea teologica a lui Dumnezeu afirmata in Conciliu de la Niceea folosit de catre biserica ortodoxa
incepand cu anul 325 dupa Hristos!"Eu sunt Cel Ce Sunt" nu face referire la faptul ca nu exista altceva nimic ci face referire la superioritatea si intaietatea Sa.Ceea ce spui este lipsit de sens, logica, credinta nu incerc sa schimb convingerea ta gresita dar nimeni nu a putut spune totul despre Dumnezeu si inceputuri iar filosofia nu neaga ci confirma existenta lui Dumnezeu; este mult mai usor sa traiesti fara Dumnezeu crezand in tot felul de energii care sustin viata neimplicandu-te.Unul din motivele creatiei esti TU!
Daniela Zaharia a spus pe 10 octombrie 2014Hei! Nu te mai supăra. Mai citeşte încă o data ceea ce am scris despre auto-suficienţă. Şi, dacă vrei,ai putea să te informezi ce e cu energiile necreate. (Citeşte despre Sfântul Grigorie Palama şi doctrina despre energiile necreate.)Pe de altă parte, în manualele de logică există acest exemplu la noţiunea de concept vag.

În rest, eu mă informez cât pot, nu sunt ceea ce se numeşte un erudit. Nici nu pot spune că îmi dau doar cu părerea. Îl caut pe Dumnezeu şi cu inima şi cu mintea. Cred că te-ai cam grăbit dar oricum ţin cont de acest feed-back.

Citeşte Crezul cu atenţie şi ...poate ...meditează la ceea ce se numeşte pogorârea Sfântului Duh. Ca orientare, aş putea spune că mă apropii cel mai mult de isihasm. (Dar îmi fac lecţiile şi mă spovedesc aproape în fiecare post!)

Totuşi...n-am fost lipsită de trăiri epifanice şi experienţe mistice (toate spovedite la vremea lor!)

Îţi apreciez vigilenţa dar...sincer...nu ai pe cine să converteşti iar...dacă ai dreptate...vai de creştin-practicanţii din zilele noastre! Ce va mai fi? Dumnezeu ştie... Îmi pare rău- sincer - că ţi-am lăsat o astfel de impresie...
monica a spus pe 13 octombrie 2014probabil stiti despre acei "bioenergeticeni" condusi de comandorul de la Cluj care detin o anumita putere si influenta, (de care biserica ortodoxa s-a dezis) banuiam ca aveti aceleasi convingeri. Notiunile despre Duhul Sfant mi le-am format citind Biblia, pentru mine ea este autoritatea suprema: Ioan 15:26, Ioan 16:7-15,Faptele Apostolilor 2, 1Corinteni 12-14 etc.Rugaciunea inimii, socotita de biserica ortodoxa ca un proces de indumnezeire, este modul de intelegere a acesteia a relatiei personale si perfecte cu Dumnezeu nu intru in astfel de polemici dar pe Dumnezeu Il poti descoperi si altfel. Eu cred ca fiecare om are momentul lui de intalnire cu Creatorul.Nu am vrut sa te supar dar pentru mine concept vag inseamna concept neinsemnat.
Daniela Zaharia a spus pe 14 octombrie 2014Monica! Îmi pare bine că dialogăm. M-am gândit eu că reacţia ta vigilentă se referă la bioenergie. Ştiu de institutul de radiestezie în care cum am intrat am şi iesit imediat (direct la spovedit!) Nu mi-a plăcut nimic pe acolo! (Am auzit că pe la Gradele ultime încearcă să măsoare dacă ceva e sau nu e în Voia Domnulu!!) Eu încerc să-mi ascult sufletul (care are Îngeraşul deasupra!)

Pe de altă parte, găndul că Dumnezeu nu poate fi auto-suficient mi-a venit după ascultarea unei predici în care se vorbea de Sfântul Grigorie Palama. Îarta-mă că insist atâta! E numit Teologul energiilor necreate.

Lasă bioenergia! Spun ei ceva pe acolo...că ... dacă te rogi din suflet ...vei sta sub Paza Domnului şi atunci s-ar putea să capeţi precogniţii şi retrocogniţii. Dar e greşit să faci din asta o practică de radiestezist. (Domnu', domnu', îmi măsuraţi şi mie cutare lucru? Stai puţin să mă rog, să mă apropii ceva mai mult de Dumnezeu ca să am obiectivitate radiestezică!) Mda. Îţi apreciez vigilenţa, după cum ţi-am mai spus. Sunt încercări! Oamenii au parte de încercări când au îndoieli. Ştii cum se zice: Doamne, eu cred...dar ajută necredinţei mele! Adică Tu, Doamne, ştii mai bine despre credinţa mea! Nu vreau să fiu răutăcioasă şi să-i judec pe radiestezişti! Însă nu pot să nu fiu fermă. Eu în nici un caz nu m-am potrivit cu ei...sunt prea metodici...ca să zic aşa! Dar, de fapt n-am considerat bine pentru mine să intru în nici un astfel de sistem deşi m-am informat şi am vizitat multe astfel de cursuri pentru că vreau să ştiu cu ce se ocupă şi cam ce fac ei pe acolo. Pe de altă parte am făcut şi şase ani de psihanaliză deşi eram creştin-ortodox practicant! Şi facultatea de psihologie! Mi s-a spus că sunt singura creştin-ortodoxă practicantă care a terminat o analiză personală. (Iar Părintele Duhovnic îmi spunea: ori psihanaliză, ori mântuire! ) Mă rog. Asta e despre mine. Cum se împacă, la mine, psihanaliza cu ortodoxia e altă poveste. Sunt o intuitivă senzitivă; simt şi întunericul şi lumina...am uneori şi precogniţii şi retrocogniţii ca fiecare. Ştii cum se spune...pe bolnavi mîinile veţi pune şi bine le va fi lor...Intervin uneori în acest spirit fără să premeditez...e multă bucurie sinceră în asta şi e atât de simplu şi fără apărări...(şi fără "bioenergii"). Undeva,în adânc, la mine e Rugăciunea inimii! Şi mai e şi ...Rugăciunea lui Efrem Sirul!

A, da...

Am să caut manualul de logică cu pricina şi păcătoasa aceea de definiţie să o comentăm pe aici, la logică.
monica a spus pe 14 octombrie 2014sper ca vom imbina armonios teologia si asistenta sociala cu psihologia si psihanaliza.

parerea mea este ca exista un singur mijlocitor intre Dumnezeu si om - Isus Cristos. Este benefic cand am o problema spirituala sa ma adresez unuia mai matur spiritual dar consider ca impartirea bisericii in cler si laici nu a fost intentia pentru biserica primara astfel ambele categorii au avut de suferit si impactul lor a fost negativ clerul si luat anumite prerogative iar omul a uitat sa se mai roage.Biserica este numita Trupul lui Cristos crestinii fiind madulare in trup si biserica este constituita din pietre vii piatra din capul unghiului fiind Cristos.Aluzia la Efrem Sirul "sa nu osandesc pe fratele meu" se refera la a nu-l judeca pentru o anumita fapta nu de a -l scuti de mustrare cand face o afirmatie nedoctrinara...Gandim diferit Daniela dar ma bucur sa intalnasc oameni care il iubesc pe Dumnezeu.
Daniela Zaharia a spus pe 14 octombrie 2014Ar fi interesant să corespondăm. Sunt bune astfel de discuţii din când în când. Adresa mea de e-mail este
miriammarydanielle@gmail.com.
Daniela Ralu a spus pe 3 noiembrie 2014,,Cunoaşte-te pe tine însuţi, şi-l vei cunoaşte pe Dumnezeu.,, În aspectul Lui ne-manifestat şi care nu poate fi cunoscut prin raţiune, logică, minte în general, El este ca şi noi, conştient de sine, singur cu toate gândurile Lui - nemanifestate. Adică Nimicul Ne-manifestării care e plin de toate aspectele Manifestării. Ai sta singur în lumea ta? Nu. Atunci ai intra în Manifestarea exterioară ţie printr-o relaţie de 3. Tatăl. Fiul şi Duhul Sfânt, care sunt 3 Persoane în Una. Adică formă umanoidă, căci altfel nu am avea nici noi de unde avea ,,om după chipul şi asemănarea Noastră,,. Tatăl este Sfinţenia, Fiul este Iubirea Infinită, iar Duhul Sfânt este Strălucirea Tatălui, adică Lumina Necreată care susţine în viaţă toate formele de manifestare. Duhul Sfânt foarte rar se manifestă ca Persoană a Treimii. Când Duhul Sfânt va fi retras sau ,,luat,, survine ,,pustiirea,, la propriu şi la figurat :) Dumnezeu ne-a făcut pentru El. Suntem Copiii Lui pentru că numai într-o Relaţie te poţi oglindi. Ne-a creat pentru a-şi extinde şi împărtăşi creaţia, pentru ca şi noi, după ce învăţăm cum, să creăm viaţa veşnică. Adică Strălucirea/Lumina continuă a relaţiilor dintre noi în toate sensurile.

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: