Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

De ce, în ziua de azi, se pune aşa mult accent pe aparenţe?

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 4 septembrie 2015

incorect0
corect2

Aparenţele sunt opusul realităţii/esenţei. Aparenţele sunt ceea ce putem numi iluzii sau măşti. Aparenţele sunt o minciună urâtă/frumoasă în interiorul căreia s-a camuflat un adevăr frumos/urât…

Când spui aparenţe, te poţi gândi la zicala “aparenţele înşeală” sau te poţi gândi la expresia “de ochii lumii”.

Aparenţe de ochii lumii. Aici ne putem referi la oamenii care merg la biserică fără să creadă cu adevărat în Dumnezeu, care fac asta doar pentru a se lăuda cu statutul de “credincios” sau pur şi simplu pentru a nu fi crezuţi pacătosi. Tot aici intră şi acele persoane care investesc în câteva bunuri scumpe, pentru a fi văzuţi drept înstăriţi. La fel şi cei care de ochii lumi nu divorţează cand e cazul, de ochii lumii nu fac ceea ce le place pentru a evita criticile.

Cum au apărut aceste aparenţe? Nu este ceva ce a apărut. Aparenţele au existat dintotdeauna. Doar că prăpastia dintre aparenţă şi esenţă nu era atât de mare. Ceea ce a determinat ca aparenţele să devină opusul realităţii sunt pretenţiile oamenilor, în general cele nefondate. Oamenii care sunt nemulţumiţi de ei, de alţii au făcut ca cei care nu se pot ridica la anumite standarde să recurgă la aparenţa lor.

De ce judecăm după aparenţe? Pentru că principalul simţ care ne conduce este văzul. Ochii nu pot penetra materia, nu pot vedea până în mintea sau sufletul unei persoane, aşa că se opresc la exterior. De aceea oamenii pun preţ atât de mult pe aspectul fizic sau pe „prima impresie”. Pentru că pe moment e singurul criteriu de selecţie pe care se pot baza. Da, ştiu, e dezamăgitor pentru unii, dar asta e legea naturii. Dar nu vă faceţi griji, natura de unde ia, dă înapoi altceva. Nu-i nici o pierdere.
De ce judecăm după aparenţe? Pentru că nu avem răbdare sau timp. Pentru că suntem superficiali şi materialişti.

Conteaza aparenţele? Din păcate, de cele mai multe ori, da. Când îţi cauti un job, un iubit etc. De aceea e bine să investeşti măcar un minimum de efort în imaginea ta. Şi nu mă refer aici doar la felul în care eşti îmbrăcat, ci şi la limbajul tău, acţiunile tale.

Diferenţa dintre aparenţe şi realitate. Diferenţa poate fi infirmă sau dimpotrivă, enormă. Diferenţa dintre cele două e de fapt diferenţa dintre ceea ce este o persoană în realitate şi ce vrea ea să fie/ce crede că e/ce cred alţii că e/ce vor alţii să fie. E diferenţa dintre aşteptări şi realizări.

răspuns dat de monica pe 5 octombrie 2015

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: