Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

Cum a fost stabilită ordinea literelor în alfabetul latin?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 10 octombrie 2015, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 10 octombrie 2015

incorect1
corect1

Ordinea literelor în alfabet nu este întâmplătoare. Nu întâmplător se consideră că vechile scrieri au un caracter mai profund decât pare la prima vedere. Am să exemplific prin limba ebraică.
Este nevoie de instruire intelectuală şi multă inspiraţie şi intuiţie pentru a putea interpreta în profunzime un text ebraic. Acest fapt apare dintr-un motiv clar şi anume: în ebraică nu există simboluri diferite pentru litere si cifre. Există o corelare între alfabet si un sistem de numerotaţie, numele acestei corespondenţe este Gematria (derivat din grecescul Geometrie).
Cuvântul în ebraică pentru tată este . āb fiind format din literele ALEF si BET: ב א

Cuvântul în ebraică pentru mamă este . ēm este compus din literele ALEF şi MEM: מ א

Cuvântul în ebraică pentru copil este yælæd: IOD, LAMED, DALET: ד ל י

Dacă folosim tabelul de conversie vom obţine:
pentru cuvântul tată: alef=1, bet=2 => 1+2=3;
pentru cuvântu mamă: alef=1, mem=40 => 1+40=41;
pentru cuvântul copil: iod=10, lamed=30, dalet=4 => 10+30+4=44.
Partea cea mai spectaculoasă apare atunci când observăm că adunând cuvântul "tată" cu cuvântul "mamă" obţinem ca suma cuvântul "copil", cu alte cuvinte: tata+mama=copil. De asemenea, se consideră că acele cuvinte care au suma literelor egală au o anumită relaţionare între ele sau fac parte din aceeaşi categorie.

răspuns dat de monica pe 12 octombrie 2015

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: