Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns2

De ce se umflă picioarele?

întrebare pusă de Vera Serbanoiu pe 31 mai 2016, dar şi-a arătat interesul pentru răspuns şi Lucian Velea pe 9 iunie 2016

incorect0
corect2

Picioarele umflate sunt asociate cu una dintre următoarele afecţiuni:

Insuficienţa cardiacă congestivă – edemele apar la ambele picioare şi pot şi însoţite de umflături la nivelul abdomenului şi dispnee de efort sau în poziţia culcat.

Tromboza venoasă profundă – această afecţiune produce în mod tipic edeme brusc apărute ale piciorului, însoţite de dureri şi sensibilitate în partea posterioară a genunchiului şi gleznei. De asemenea, piciorul capătă culoare vineţie. Cheagurile de sânge care se formează în venele picioarelor pot opri fluxul de sânge de la inima către picioare şi pot produce umflături. Cheagurile de sânge pot fi atât superficiale, cât şi profunde (tromboza venoasă profundă). Cele profunde blochează venele importante ale picioarelor şi pot pune viaţa în pericol deoarece pot călători către inimă sau plămâni. Dacă aveţi un picior umflat, durere sau febră şi o schimbare a culorii piciorului afectat, contactaţi imediat medicul.

Limfedemul – edemul apare la unul sau la ambele membre inferioare şi se poate extinde la degete. Edemul limfatic sau limfedemul reprezintă o acumulare de lichid în exces la nivelul ţesuturilor din cauza funcţionarii incorecte a ţesutului limfatic sau după îndepărtarea ganglionilor limfatici.

Tromboflebita superficială – durerea, edemul, înroşirea şi sensibilitatea apar pe pielea de deasupra unei vene a piciorului, de obicei o venă varicoasă.

Insuficienţa venoasă – edemul se accentuează caracteristic când staţi aşezat mai mult timp şi este mai redus dimineaţa. De asemenea, puteţi prezenta durere în picior, îngroşări ale tegumentelor şi colorarea în brun a tegumentelor gleznei.

Celulită – această formă de infecţie cutanată produce de obicei înroşirea, tumefierea, încălzirea şi sensibilitatea zonei afectate. De asemenea, se poate asocia şi cu febra.

Umflarea gleznelor şi picioarelor este normală în timpul sarcinii. Dar umflarea bruscă sau excesivă ar putea fi un semn de preeclampsie, o afecţiune gravă în care hipertensiunea arterială şi pierderile de proteine prin urină se dezvoltă după săptămâna 20 de sarcină. Dacă prezentaţi o umflare severă şi alte simptome, precum dureri abdominale, dureri de cap, urinare frecventă, greaţă, vărsături, tulburări de vedere, trebuie să mergeţi neapărat la medicul specialist.

Umflarea picioarelor poate fi un semn de infecţie. Persoanele cu neuropatie diabetică sunt mult mai expuse riscului de infecţii. Dacă suferiţi de diabet, este important să oferiţi o atenţie sporită picioarelor deoarece leziunile nervilor slăbesc senzaţia de durere, în timp ce problemele picioarelor pot progresa rapid.

Gleznele care se umflă seara ar putea fi un indiciu în ceea ce priveşte retenţia de apă ca urmare a insuficientei cardiace. Bolile de rinichi pot fi, de asemenea, una dintre cauze. Când rinichii nu funcţionează corect, lichidul se poate acumula în organism.

Bolile hepatice afectează producerea de albumină ce împiedica sângele să se scurgă din vasele de sânge în ţesuturile înconjurătoare. Ca urmare a gravitaţiei, lichidul se acumulează mai mult în picioare şi glezne, dar se poate acumula, de asemenea, în zona abdomenului şi pieptului. Dacă umflarea este acompaniată de alte simptome, precum oboseala, lipsa poftei de mâncare, mergeţi să vă vadă un medic.

Printre efectele secundare ale medicaţiei se numără şi umflarea picioarelor. Printre aceste medicamente se număra hormonii, precum estrogenul întâlnit în contraceptive şi testosteronul, un anumit tip de medicamente împotriva hipertensiunii arteriale, corticosteroizii, antidepresivele şi medicamentele pentru diabet.

Un prejudiciu adus gleznei poate conduce la apariţia umflăturii. Cel mai comun prejudiciu este luxaţia care apare în momentul în care ligamentele gleznei sunt întinse dincolo de limitele normale. Pentru a reduce umflarea, evitaţi mersul pe jos, utilizaţi gheaţă, înfăşuraţi glezna cu bandaje de compresie şi ţineţi piciorul ridicat pe un scaun.

răspuns dat de MONICA pe 16 iunie 2016

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect1

De la oboseală, prea mult stat în picioare.

răspuns dat de Andree A pe 2 iunie 2016

Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: