Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

Există vreun tratament util şi eficient pentru fibromialgie?

întrebare pusă de MONICA pe 1 februarie 2017

incorect0
corect0

Nu există tratament care să vindece boala. Scopul tratamentului este reducerea simptomelor şi îmbunătăţirea stării de sănătate. O abordare corectă presupune folosirea metodelor non-farmacologice şi farmacologice în funcţie de intensitatea durerii şi a simptomelor asociate. Metodele non-farmacologice includ: exerciţiu gradat, hidrokinetoterapie, tehnici de relaxare, fizioterapie, masaj, psihoterapie şi terapie cognitiv-comportamentală.

Pacientul trebuie să fie informat că este posibil ca iniţial, la începerea exerciţiilor, durerea să se accentueze. Activitatea nu trebuie însă întreruptă. Sunt studii care au arată ca pacienţii cu fibromialgie care fac mişcare (gimnastică aerobică, gimnastică în apă – în bazine cu apă caldă, stretching, înot, mers pe jos sau pe bicicletă), au o evoluţie mai bună.

Un rol important în tratamentul fibromialgiei îi revine pacientului însuşi. El trebuie să adopte un stil de viaţă nou, încercând să evite stresul, să aloce suficient timp odihnei şi somnului, să continue sau să înceapă un program regulat de exerciţii fizice (împreună cu fiziokinetoterapeutul să conceapă un plan de exerciţii ce pot fi efectuate acasă), să menţină o alimentaţie sănătoasă.

Terapiile alternative par lipsite de riscuri şi pot fi considerate ca tratament adjuvant în controlul durerii şi al nivelului de stres: accupunctură, yoga şi tai-chi. Tai-Chi poate fi o soluţie pentru pacienţii care nu pot face exerciţii fizice mai intense.

Tratamentul farmacologic variază în funcţie de manifestările clinice.

Pentru controlul durerii, se folosesc analgezice – acetaminofen (paracetamol), cu sau fără tramadol, antiinflamatoare non-steroidiene (ex. Naproxen, Ibuprofen, etc.). Nu sunt recomandate folosirea glucocorticoizilor şi a opioidelor puternice. De asemenea, nu există studii care să susţină beneficiile folosirii pe termen lung a antiinflamatoarelor non-steroidiene.

Pentru durere, dar şi pentru oboseală se pot folosi antidepresivele – inhibitorii recaptării de serotonină şi noradrenalină - Duloxetina, Milnacipran, antidepresivele triciclice - amitriptilina, inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină - Fluoxetina – pentru îmbunătăţirea somnului. Efectul antidepresivelor triciclice în fibromialgie este independent de acţiunea antidepresivă, dozele folosite fiind mai mici (ex. Amitriptilina 25mg pe zi).

Vezi

răspuns dat de Vera Serbanoiu pe 1 februarie 2017

Comentarii personale despre răspuns
MONICA a spus pe 20 februarie 2017S-a gasit un remediu.
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site. Pentru aceasta, poţi folosi contul pe care îl ai deja în reţelele sociale.

Autentificare

Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Cât de eficient este tratamentul cu aerosoli la copii? (fără răspuns)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 14 iulie 2015

Mai multe întrebări despre sănătate...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Cum se curăţă eficient părul de animale din casă (de pe pături, covoare)? (1 răspuns)

întrebare pusă de Anamaria Popa pe 25 martie 2015

Mai multe întrebări despre animale, curăţenie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Ce este mai eficient pentru igiena interdentară: duşul bucal sau aţa de gură? (1 răspuns)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 1 iunie 2014

Mai multe întrebări despre stomatologie...