Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Este prostia un rezultat (printre altele) al necunoaşterii de sine?

întrebare pusă de Daniela Zaharia pe 12 octombrie 2014

Comentarii personale despre întrebare
Daniela Zaharia a spus pe 12 octombrie 2014Ignoranţa ar fi lipsă de informare adecvată... obiectiv şi/sau subiectiv... lipsă de timp, mijloace şi/sau superficialitate.

Se spune că şi prostia este un păcat!
Adaug comentariu despre întrebare
incorect0
corect2

Mulţi dintre noi fac un pas înapoi în faţa fricii de a rămâne singuri cu sine. Dar doar ştiind cine suntem putem afla cine vrem să fim sau cum trebuie să fim. A te cunoaşte şi a-ţi vedea neajunsurile înseamnă a te accepta şi a-ţi dori schimbarea. Fiecare persoană, odată ce se descoperă şi vede că imaginea de sine nu este ideală, va dori schimbarea. Lupta se dă între a te accepta sau a nega adevărul pe care l-ai văzut în sufletul tău. Dacă nu ne cunoaştem în adevărul nostru, în rostul existenţei şi vieţii noastre nu putem trăi sentimentul împlinirii spirituale. Cunoaşterea de sine, spunea părintele Galeriu, nu poate avea loc decât: "numai în comuniunea dintre tainic şi descoperit, mister şi revelaţie, dintre infinitul divin şi făptura zidită în hotarele timpului, dar care aspiră totdeauna, în lumina iubirii în care se săvârşeşte actul creator al aducerii de la nefiinţă la fiinţă, dar şi relaţia în har." Iar Isaac Sirul spunea: "cine s-a învrednicit a se vedea pe sine însuşi este mai bun decât cel care s-a învrednicit a vedea îngeri".

A te cunoaşte înseamnă a merge în profunzime, a merge la originea noastră. După cum spunea părintele Galeriu: "noi ne cunoaştem împreună cu Dumnezeu, împreună cu Ziditorul, cu originea noastră. Numai în Dumnezeul cel veşnic existenţa şi cunoaşterea sunt una. Noi luăm cunoştinţă de noi înşine după ce existăm, în procesul formării conştiinţei de sine şi nici atunci numai prin noi înşine, ci numai prin apelul la obârşia noastră. Iar acest apel e vital spiritului şi existenţei."

A te cunoaşte pe tine însuţi înseamnă a înţelege cum vrea Cristos să fii.

Biblia condamnă prostia pentru că o egalează cu necredinţa, "frica de Domnul este începutul înţelepciunii"; provocarea pe care o face Biblia este să căutăm înţelepciunea şi priceperea: "căci intelpciunea preţuieşte mai mult decât mărgăritarele... de la mine vine sfatul şi izbânda, eu sunt priceperea, a mea este puterea" (Proverbe 8:11, 14).

răspuns dat de monica pe 20 octombrie 2014

Comentarii personale despre răspuns
monica a spus pe 20 octombrie 2014Cu toate ca Biblia condamnă prostia, ni se interzice folosirea apelativelor "prost" şi "nebun" (Matei5:22).
alexandra a spus pe 23 octombrie 2014Purul Adevăr.
Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect1

Atâta timp cât mai am destule unghere în sufletul meu pe care n-am reuşit să le cunosc, îmi este greu să răspund. Ca să te porţi cu înţelepciune, nu ajunge să fii numai deştept.

răspuns dat de Avramescu Norvegia Elena pe 21 februarie 2015

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Este un păcat să-i spui unui om: prost sau nebun. Biblia le spune "săraci cu Duhul''. Ce folos că eşti deştept dacă nu ai sentimente şi bun-simţ?

răspuns dat de Aneta Timplaru pe 30 iunie 2017

Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site. Pentru aceasta, poţi folosi contul pe care îl ai deja în reţelele sociale.

Autentificare

Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

Când va fi eradicată prostia? (3 răspunsuri)

întrebare pusă de Costel Zăgan pe 18 mai 2014

Mai multe întrebări despre filozofie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Ce poţi face în prezent, fără un rezultat vizibil imediat, dar pentru care să-ţi mulţumeşti peste ani? (3 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 20 noiembrie 2014

Mai multe întrebări despre viaţă...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

Mi-a explodat acum o zi o pocnitoare lângă picior și degetul s-a umflat destul de tare. Ce ar trebui să fac? Va trece de la sine? (2 răspunsuri)

întrebare pusă de Darius pe 31 decembrie 2018

Mai multe întrebări despre sănătate...