Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

De ce mint oamenii?

întrebare pusă de Daniela Zaharia pe 18 noiembrie 2014

incorect0
corect1

Minciuna există din vremuri străvechi şi tot dintotdeauna este şi dezaprobată. În ultimul timp începe a fie prezentă cam tot timpul, la toate nivelurile sociale şi în mai toate ţările, ba mai mult începe să fie aprobată şi chiar recomandată.

O serie de gânditori au vorbit despre nevoia de minciună a oamenilor şi incapacitatea de a cunoaşte şi acceptă adevărul total.
Minciuna este întotdeauna motivată, supradeterminata de dorinţe, de interese. Ea este o cale de împlinire facilă a scopului. Motivele sunt: pentru a produce confuzie, a oferi false speranţe, a determina o anumită acţiune sau a crea o anume stare intelectivă, socială sau afectivă care serveşte mincinosului.

Actul de a minţi presupune: o anumită capacitate proiectivă, ideaţională prin care să se treacă dincolo de prezent (în general, mincinosul este un individ nemulţumit), cunoaşterea adevărului şi abţinerea de a-l exprima, fructificarea efectivă de a ştii mai mult decât alt subiect.

Cele mai cunoscute mecanisme de inducere în eroare sunt următoarele: negarea, omisiunea, fabricarea, exagerarea, minimalizarea.

Minciuna este rea prin ea însăşi şi trebuie evitată cu orice preţ.

Sfântul Augustin a scris o carte dedicată minciunii De Mendacio (Despre mincuna), el grupează minciunile în 8 categorii în funcţie de gravitatea lor: minciuni din texte religioase, minciuni care rănesc pe toţi şi nu servesc numanui/servesc cuiva, minciuni spuse pentru plăcerea de a minţi, minciuni pentru a-i mulţumi pe alţii într-o manieră elegantă, minciuni care nu rănesc pe nimeni şi servesc cuiva/salvează viaţa cuiva/salvează puritatea cuiva.

Cuvântul lui Dumnezeu condamnă minciuna.

răspuns dat de monica pe 20 noiembrie 2014

Comentarii personale despre răspuns
monica a spus pe 20 noiembrie 2014Adevăr versus minciună în relaţia de cuplu

Despre oamenii care ascund adevărul doar pentru a păstra o persoană în viaţa lor nu se poate spune că îşi iubesc cu adevărat partenerul, ci că îl vor pur şi simplu.Din nefericire, victimele minciunilor adoptă adesea o atitudine greşită de simpatie faţă de cel care amăgeşte, fiindcă acesta devine patetic şi pretextează o teamă de respingere.Adesea victimele se emoţionează, iartă şi sunt sensibile la durerea celor care mint. Poate că este bine ca cel care a minţit să fie iertat dar în aceeaşi măsură este şi mai bine ca cel minţit să se depărteze cât poate de acesta.A ierta nu înseamnă a continua să te expui riscului şi nici să fii obligat să te lupţi cu problemele celuilalt.Este mai bine ca mincinosul să înveţe anumite lucruri dintr-o respingere reală ca astfel să fie capabil să devină o persoană mai bună în viitor.
Daniela Zaharia a spus pe 30 noiembrie 2014Cosmetizarea unei realităţi pentru a o face mai "suportabilă" intră şi la categoria "minciună de sine". Cineva îmi spunea că există cel puţin trei feluri de mincinoşi: cei care îi mint pe alţii, mincinoşii care, vrând să fie sinceri, se mint pe ei înşişi şi pe urmă spun ceea ce ajung să creadă a fi adevărul. Şi tipul mixt.
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

De ce mint oamenii? (1 răspuns)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 4 mai 2015

Mai multe întrebări despre psihologie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

De ce oamenii fericiţi fac mai degrabă un bine decât oamenii nefericiţi? (1 răspuns)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 19 mai 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 19 mai 2014

Mai multe întrebări despre psihologie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

De ce glumesc oamenii? (3 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 25 noiembrie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 25 noiembrie 2014

Mai multe întrebări despre umor...