Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Dacă în timpul unei relaţii încerci să-l schimbi pe celălalt, nu înseamnă că de fapt nu iubeşti persoana respectivă, ci o imagine făurită de propria minte?

întrebare pusă de Anamaria Popa pe 22 martie 2015

Comentarii personale despre întrebare
MONICA a spus pe 26 martie 2015Gasesti un raspuns avizat pe www.consultanta-psihilogica.com/sa-tratam-o-dependenta-care-alimenteaza-alta-dependenta
Adaug comentariu despre întrebare
incorect0
corect1

Uneori da. Dar sunt deseori preudecăţi doar. Sau orgolii. Pot fi şi necesităţi nesatisfăcute de relaţie sau probleme de comunicare. După prima perioadă, cea de idealizare (care este normală), începem să vedem cu cine avem de-a face. (La început toţi ne străduim să facem impresie bună pe baza cererilor inconştiente ale partenerului!) Totuşi, nu putem spune că este vorba despre o imagine integral făurită de mintea noastră. Fantasme sau fantezii avem cu toţii!! Este vorba despre imaginea partenerului care se formează în copilărie, un fel de portret-robot al partenerului compus din fragmente de experienţă, informaţii, trăsături ale unor persoane semnificative (aparţinând celuilalt gen) cu care copilul relaţionează. Avem acest portret în noi, este o structură arhetipală şi familiară. Îl comparăm pe partener că această structură - portret, cu ceea ce cunoaştem. Dacă nu se potriveşte suficient, atunci putem avea senzaţii de nepotrivire, de ne-familiar, străin, de ...de-neînţeles.

Apare criza de relaţie. În acest punct avem două variante: ne despărţim şi căutăm ceva mai familiar sau muncim să acceptăm. Structurile arhetipale se ...sparg prin suferinţe diverse (mai mari sau mai mici), iar rezultatul este că ne obişnuim şi acceptăm noutatea! Poţi iubi ceva familiar sau poţi iubi ceva nou, necunoscut şi ne-familiar într-o persoană, trăsături care te dezvoltă! Chestie de opţiune. Nevoia de a schimba merge în direcţia adesea numită patul lui Procust! (Nu vreau să mă schimb, nu accept ceea ce nu înţeleg, nu vreau sau nu ştiu să negociez sau nu cred că celălalt vrea sau poate să negocieze!) Uneori este vorba despre imaturitate, frica de intimitate... deci relaţii fuzionale. Se spune că e mai bine să alegem pe cineva cu care avem o relaţie de prietenie. Iubirea trece, dar prietenia rămâne. (Limbajul iubirii este totuşi un limbaj arhetipal, substrat al nostru atins de veşnicie, lume interioară a miturilor, basmelor. Declaraţiile cum ar fi "Te iubesc veşnic" sunt simţite ca fiind adevărate şi sunt sincere, dar provin din acest substrat (unde totul e simţit şi dimensionat astfel). Sunt trăiri care ne energizează şi ne dau sens şi nu pot fi judecate cu mintea românului cea de pe urmă! E magia dragostei. Dacă vraja se rupe nu poţi da vina pe imagini făurite de vreo minte încâlcită! Iubirea este a tinereţii se spune. (Psihanaliza este şi mai radicală susţinând că iubirea este apanajul imaturităţii! Nu intru în detalii! Maturii au relaţii de cooperare, sprijin reciproc, etc.) Totuşi, iubirile născute pe fondul unei prietenii veritabile sunt mai durabile.

răspuns dat de Daniela Zaharia pe 25 martie 2015

Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Crezi că în cazuri speciale, săvârşirea de infracţiuni, precum furtul, pot fi achitate pentru că persoana respectivă este disperată din punct de vedere material? (4 răspunsuri)

întrebare pusă de Alexandru Popa pe 13 februarie 2016

Mai multe întrebări despre filozofie, legislaţie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

Care sunt avantajele şi dezavantajele unei relaţii noi imediat după despărţire? (fără răspuns)

întrebare pusă de MONICA pe 17 mai 2016

Mai multe întrebări despre dragoste...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

De ce criterii poţi ţine cont atunci când încerci să-ţi dai seama dacă cineva spune adevărul? (fără răspuns)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 11 iulie 2015

Mai multe întrebări despre psihologie...