Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Ce cărţi de psihologie aş putea citi pentru a învăţa să văd dincolo de o persoană?

întrebare pusă de Robert Avramescu pe 26 martie 2015

Comentarii personale despre întrebare
Robert Avramescu a spus pe 26 martie 2015Sunt multi oamenii care isi pot da seama ce urmaresti si ce fel de persoana esti de la prima intalnire. As dori sa-mi dezvolt aceasta abilitate.
Teodor W a spus pe 10 martie 2016Chiar dacă psihanaliza nu ajută la nici o boală? Vezi manualele lui Daniel David.
Adaug comentariu despre întrebare
incorect0
corect1

Pe când am studiat Psihologia la Universitatea Titu Maiorescu, l-am avut profesor de Psihologie animală pe domnul Mihai Mihai Iosif, care ne spunea: "Învăţaţi psihologie animală. Veţi cădea în picioare chiar şi în psihanaliză." Ulterior el a devenit profesor lector la Facultatea de Psihologie de la Universitatea din Constanţa. (Dumnealui a fost şi şeful Delfinariului din Constanţa.) O personalitate deosebită, un om minunat şi foarte bun cunoscător al psihologiei (animală şi umană). Ar merita să-l cauţi, să vorbeşti cu el. Dar, înainte de orice, merită să-i citeşti cărţile. Ceea ce cuprinde prefaţa la Istoria psihologiei, sunt gânduri valoroase pe care profesorul nostru ni le-a împărtăşit la începutul Cursului predat şi la noi, la Titu Maiorescu. Formarea mea ar fi avut de suferit fără acest om (şi asta în sensul acelei abilităţi pe care doreşti să ţi-o dezvolţi). Citeşte Bibliografia la Surse consultate. În plus, îţi recomand o analiză personală (cură psihanalitică), cu oricare dintre psihanaliştii acreditaţi în Asociaţia de psihanaliză. (Ceea ce am urmat şi eu.) Acest exerciţiu te va ajuta mult în sensul dorit.

Vezi

răspuns dat de Daniela Zaharia pe 26 martie 2015

Comentarii personale despre răspuns
Daniela Zaharia a spus pe 26 martie 2015Voi mai reveni asupra acestui subiect. Să mai urmăreşti Omnipedia. Succes!
Daniela Zaharia a spus pe 26 martie 2015Am să-ţi dau câteva exemple. Domnul profesor ne spunea: Cum credeţi că evită animalele agresivitatea intraspecifică (adică în cadrul aceleiaşi specii)? Prin ritualizare. Adică îşi arată muşchii, rânjesc (îşi arată dinţii), şi alte modalităţi. Unul dintre ei, cel mai slab, adoptă poziţii de pui pentru a reduce agresivitatea celui mai puternic. adică joacă teatru pentru a evita, pe cât se poate, să se rănească, să se ucidă între ei. Agresivitatea intraspecifică apare în legătură cu teritoriul sau pentru femele. Instinctul odată declanşat nu se mai poate opri. Dar există inteligenţa animală care este şi capacitatea de a manipula instinctele. Dacă este atacat, cel slab adoptând comportamente sau posturi de pui (cu labele în sus, pe spate sau oferindu-şi părţile vulnerabile la vedere,) stimulează în celălalt instinct matern sau patern. Şi scapă.

De ce,remarca domnul profesor, de ce se fardează femeile? De ce îşi vopsesc buzele şi obrajii în roşu? Pentru a căpăta aparenţa unui copil (obrajii roşii, buzele roşii apar la copiii mici). Şi astfel reduc din agresivitatea masculină. Manipulează (cu inteligenţă) un instinct.

Şi tot aşa!

Şi la oameni apar negocieri legate de teritoriu dar nu numai. Când se adună la masă mai mulţi prieteni şi discută (dar pot să nu fie prieteni,pot fi rude, pot fi cunoştinţe, negociatori, etc)....se poate observa cum, în timpul discuţiilor, cei de la masă îşi mută lucrurile personale, ca pe o tablă de şah (sau de go) mărindu-şi teritoriul sau retrăgându-se prin mutări de obiecte. Uneori când sunt doi barbaţi şi o singură femeie, deşi pot vorbi de-ale lor, se poate observa cum mută lucruri aparţinând femeii respective fiecare la el în teritoriu (partea sa de masă)!!! (Observaţii personale care confirmă ceea ce am învăţat).

Teatrul însuşi, spunea dumnul profesor, provine -la om- chiar din aceste ritualizări care apar la animale. Foarte interesant punct de vedere.

Şi ne mai spunea domnul profesor: Minunat instinctul matern! Aţi remarcat că el transcende specia? Aţi văzut găini îngrijind pui de pisică? Copii îngrijiţi de lupi? Adoptaţi? Fireşte că nu se vor mai dezvolta ca nişte copii normali! Dar au fost adoptaţi! Instinctul matern transcende specia.
Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Pentru a vedea dincolo de o persoană îţi trebuie clarvedere.

răspuns dat de Nastase Mihail pe 26 martie 2015

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Orice fel de cărţi ai citi, îţi trebuie un "antrenor de minţi" pentru a pune în practică.

răspuns dat de Eu pe 26 martie 2015

Comentarii personale despre răspuns
Robert Avramescu a spus pe 26 martie 2015Salut. Stiu ce vrei sa spui, dar eu am reusit sa imi dau sema de anuminte elemente si fara "antrenor". Din acest motiv acum caut niste titluri.
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

De ce atunci când văd un OZN (Obiect Zburător Neidentificat), oamenii se gândesc imediat că ar putea fi extratereştri, mai degrabă decât un fenomen natural sau vreun avion secret? (2 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 30 iulie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 30 iulie 2014

Mai multe întrebări despre avioane, psihologie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Ce edituri publică preponderent cărţi pentru copii? (fără răspuns)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 29 martie 2015, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 29 martie 2015

Mai multe întrebări despre copilărie, literatură...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Ce cărţi cu activităţi pentru copii sunt mai reuşite? (fără răspuns)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 29 martie 2015, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 29 martie 2015

Mai multe întrebări despre copilărie, educaţie, jocuri, psihologie...