Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Din ce cauze poate creşte tensiunea arterială?

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 3 mai 2015

incorect0
corect1

Consumul excesiv de sare şi alcool şi stresul se numără printre cauzele foarte cunoscute ale instalării hipertensiunii arteriale. Cauze mai puţin cunoscute sunt următoarele:

Bisfenol A
Potrivit unui nou studiu publicat în revista Hypertension, bisfenolul A, prezent în compoziţia ambalajelor din plastic, poate contamina alimentele şi băuturile din aceste recipiente, determinând instalarea bolilor cardiace şi a hipertensiunii.

Zahăr
Excesul de zahăr este dăunător atât pentru talie, cât şi pentru tensiunea arterială. Specialiştii spun că, de fapt, zahărul este mai dăunător ca sărea în ceea ce priveşte starea de sănătate a inimii. De vină este mai ales fructoza, care se găseşte de obicei în alimente procesate şi băuturi.

Apneea de somn – întreruperea respiraţiei în timpul somnului – are drept caracteristică lipsa mişcărilor muşchilor respiratorii. Este o boală gravă, care pune în pericol viaţa, iar incidenţa ei este relativ mare.

Singurătatea
Un studiu care s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, realizat de Universitatea din Chicago, a arătat în premieră o relaţie directă între singurătate şi hipertensiune arterială în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Medicamente
Anumite medicamente pot creşte tensiunea arterială, potrivit unui studiu al Archives of Internal Medicine. Printre acestea se număra acetaminofenul (paracetamol) administrat zilnic, ibuprofenul, naproxenul, anumite antidepresive, anumite suplimente alimentare, precum ginseng, lemn dulce etc., decongestionante, medicamente care se inhalează etc.

Probleme ale tiroidei
Mai precis hipotiroidia este cea care provoacă hipertensiune arterială, potrivit unui studiu publicat în 2007, în Journal Hypertension. Variaţiile în secreţia de hormoni ar contribui la creşterea nivelului de calciu din organism, efect care este asociat cu hipertensiunea arterială.

Băile fierbinţi şi saună
AHA recomanda evitarea acestora, mai ales în condiţiile în care această maladie a fost deja diagnosticată. Băile fierbinţi şi sauna provoacă dilatarea vaselor sangvine, efect avut şi de plimbările energice, de exemplu.

Vezi

răspuns dat de MONICA pe 5 octombrie 2015

Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Din ce cauze apare gastrita? (fără răspuns)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 4 iunie 2015

Mai multe întrebări despre gastroenterologie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Ce poate face cineva pentru a-şi creşte IQ-ul? (1 răspuns)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 5 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 5 aprilie 2014

Mai multe întrebări despre psihologie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

De ce bradul poate creşte pe culmile stâncoase ale munţilor? (fără răspuns)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 7 mai 2015

Mai multe întrebări despre plante...