Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Ce este jihad-ul?

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 23 mai 2015

incorect0
corect1

Jihad este un cuvânt de origine arabă, verbul jihada = a (se) lupta, a se strădui, a se zbate. O definiţie improprie care a ajuns să înlocuiască semnificaţia originală, este aceea de razboi sfânt împrumutată din vocabularul cruciaţilor.

Sensul fundamental al cuvântului este străduinţa musulmanului/comunităţii musulmane de a extinde calitativ/cantitativ religia islamică.

Asfel musulmanii înţeleg prin jihad folosirea tuturor energiilor şi resurselor pentru a urma sistemul islamic de viaţă, pentru a obţine favoarea lui Allah. Musulmanul învaţă să-şi controleze propriile sale dorinţe şi intenţii rele. Acest jihad este înlăuntru fiinţei şi baza jihadului profund adica aducerea MARUF( dreptăţii) şi înlăturarea MUNKAR(răului) din viaţă şi din societate.

Vorbim despre jihadul major, interior şi jihadul minor, exterior.

Jihadul minor nu înseamnă numai un răzoi sacru ci ceea ce numim fumdamentalism islamic.

Jihadul major constă în lupta pentru împlinirea obligaţilor moslemului (cei 5 stâlpi ai islamului), descris astfel: "tensiunea constantă între ceea ce este părelnic şi ceea ce realmente suntem şi nevoia de a transcede pe noi înşine de-a lungul acestei călătorii a vieţii pământeşti ca să devenim ceea ce suntem. " (Seyyed Hossein Nasr)

răspuns dat de monica pe 7 iulie 2015

Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site. Pentru aceasta, poţi folosi contul pe care îl ai deja în reţelele sociale.

Autentificare

Utilizator ocazional: