Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

Dacă în limba greacă există încă din antichitate diferite cuvinte pentru diferite feluri de dragoste (eros, philia, storge şi agape), cum se face că alte limbi nu fac aceeaşi distincţie importantă prin cuvinte diferite?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 4 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 4 aprilie 2014

incorect0
corect0

Limba greacă este o limbă cu existență și tradiție filozofică foarte veche. Îmi pare rău că trebuie să îmi încep expunerea prin a îți recomanda să eviți explicații ca cele deja postate.

Limba greacă nu se vorbea "când a căzut omul în păcat" (chiar admițând acest eveniment) și nici nu a stat la baza formării limbilor pământului. Limbile existente nu sunt traduceri păcătoase ale limbii greacă, s-au format independent. Acum, ca să răspund, ar lua mult.

Îți voi da o sursă (vezi dialogurile lui Socrate - în Plato, "Opere complete", unde vei găsi multe despre formarea cuvintelor la greci - caută dialogul cu numele zeilor). Ce îți pot spune este că limbile actuale nu dispun de același vocabular, însă orice idee este adaptabilă și poate fi exprimată prin mai multe cuvinte. De exemplu, "iubire maternă" , patriotism, tandrețe, erotism, adorare, iubire agape, iubire platonică, dar în general caută cuvinte cu particula "fil" /"filo": filologie, filosofie, teofilie, toate au de a face cu "a iubi ceva".

Nu cred că lipsa cuvântului te împiedică să exprimi aceeași idee prin alte formule.

răspuns dat de Radu Șerban pe 5 noiembrie 2019

Comentarii personale
Radu Serban a spus pe 5 noiembrie 2019Erata: existenta și tradiție filozofica foarte vechi.
Dar și postarea este f veche...

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: