Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Este decizia de a-i debranşa de la aparatele de susţinere pe cei dragi care nu mai pot fi salvaţi... o decizie care le va reda demnitatea?

întrebare pusă de Daniela Zaharia pe 16 octombrie 2014

Comentarii personale
Daniela Zaharia a spus pe 18 octombrie 2014Cam greu de răspuns. Ştiu cazul unui tată a cărei fiică suferise un accident de maşină şi era în această situaţie. O minune de fată, cântăreaţă, în anul I la IATC, dar putea să fie orice copil... situaţia e grea oricum! Medicii îl persuadau frenetic, iar el trăgea de timp. I-a implorat să nu-l mai preseze atât. Să-I mai dea copilului său o şansă. A doua zi fata a ieşit din coma. S-a speriat enorm pentru că a dat să ţipe şi avea gura cusută (pentru că era rănită de la accident şi nu se preocupase nimeni de reparaţii, că nu era cazul). Fata şi-a revenit, în ciuda traumatismelor craniene şi tot tacâmul A devenit psiholog astăzi şi e bine!

Mai ştiu cazul unui tânăr căsătorit care a fost lovit de tren. Nu mai dau detalii. Era în comă. Tot aşa familia nu a semnat debranşarea. Şi, culmea, s-a trezit din comă, deşi nimeni nu mai credea. S-a refăcut mai greu dar s-a refăcut complet. A divorţat însă, căci soţia (care era însărcinată) s-a speriat că rămâne singură cu un copil şi, în timp ce el era în coma, a avortat.
mosulcumoasa a spus pe 28 mai 2017omul in viata se ghideaza dupa invatamintele bunului dumnezeu si bun lucru face urmand calea cea dreapta pana la capat.
Ioan Zah a spus pe 12 septembrie 2017De fapt nimeni n-a dat un raspuns legat de intrebare. Este o intrebare foarte neclara. Cum adica? Daca decizi ca sa debransezi de la aparate o persoana apropiata, cui sa ii reda demnitatea? Decedatului sau celui care a decis întreruperea vietii unui om drag? De fapt problema se pune cu totul altfel De ce nu se aloca resurse financiare suficiente cercetarii in medicina ca sa nu mai fi pus in situatia de a decide daca sa-l debransezi sau nu de la aparatul care il mentine in viata pe cel drag, in schimb se aloca sume imense pentru inventarea si imbunatatirea armamentelor, necesare doar pentru a ucide omenirea? Esenta problemei puse de Daniela este legata de caracterul, educatia, cultura, sufletul, inima, sentimentele celor care ridica si a celor care decid asupra intreruperii vietii unui om si asta este foarte greu, aproape imposibil de argumentat si decis corespunzator.
Ioan Zah a spus pe 13 septembrie 2017Si inca ceva legat de opinia mea fata de intrebare:
Universul, singurul responsabil de existenta noastra, ne-a dat un timp de existenta dar nu ne-a imputernicit sa modificam acest timp. El este singurul care decide. Daca incalcam regula universului, cel care decide întreruperea vieti este, in limbajul nostru, un criminal si deci trebuie tratat ca atare. Din pacate, din motive de neinteles pentru mine, marii criminali nu sunt pedepsiti de nimeni, nici de oameni nici de univers. De ce?

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional: