Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Dacă s-ar dovedi că nu există Dumnezeu, ce s-ar schimba?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 24 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 24 aprilie 2014

Comentarii personale despre întrebare
Scurtu Sorin Izsvoras a spus pe 2 mai 2014În primul rând că nu există siguranţă în teoriile ce se perindă la nesfârşit în toate domeniile, cu o viaţă de circa 1-50 de ani.

Aşa zisa criză a despărţirii celor două domenii, tocmai a luat sfârşit, fiind create INSTITUTE DE STUDIU ŞI REALIZĂRI practice exact al acestei probleme, conduse de savanţi ce au ajuns la concluzia că, aşa ceva nu poate exista, de exemplu organismul uman fără o gândire DUMNEZEIASCĂ - PERFECTĂ! Sunt destule site-uri ce vă pot lamuri!!

Oamenii au încercat, şi chiar din enunţ rezultă că nu au reuşit să schimbe nimic după voia lor, iar realizările "formidabile" se dovedesc a fi copii palide ale realităţii pre-create!

Deci, pornim de la tendenţiozitatea (de înţeles, relativ capcană) întrebării, sfârşind cu siguranţa afirmaţiilor proprii prin prizma experienţei, experienţelor, informaţiilor şi concluziilor atotcuprinzătoare, după o viaţă (aproape) de încercări peste puterea de înţelegere exterioară, ci doar prin trăire intrinsecă.

Nu pot şi nu vreau să dau un răspuns la un asemenea tip de întrebare. Reformulaţi şi poate se poate ajunge la un compromis mulţumitor de ambele părţi.
anonim a spus pe 12 iunie 2014Faptul ca dumnezeul propovaduit de toate cultele crestine (si nu numai) NU EXISTA, nu trebuie sa ne sugereze ideea ca nu exista Dumnezeu. Despre Dumnezeul adevarat nu se poate vorbi in acesti termeni: exista sau nu exista. Simplul fapt ca imi pot pune aceasta intrebare este o dovada de netagaduit a prezentei (se subintelege, si a existentei) Lui. Ne este foarte aproape de fiecare din noi, ne vorbeste in fiecare clipa, cu toate acestea nu il (re)cunoastem, datorita convingerilor gresite inoculate inca din copilarie. Sunt un ateu care l-a gasit pe Dumnezeu. Pe cel adevarat.
anonim a spus pe 12 iunie 2014Intrebarea este similara acesteia: exista Baal? Si raspunsul nu poate fi decat unul singur: NU. La fel, dumnezeul crestin NU EXISTA, nu este decat o plasmuire. Adevaratul Dumnezeu este real, VIU si lucrator, si nu locuieste in cer sau oriunde altundeva, ci inlauntrul nostru. Il putem vedea zilnic la lucru, noi cei care avem ochi de vazut (sigur ca exagerez cand spun "noi").
anonim a spus pe 12 iunie 2014Cat de mare este infatuarea omului daca isi permite sa-si puna astfel de intrebari. Sa "demonstreze" existenta lui Dumnezeu. Seamana cu un calculator care a uitat ca toata "puterea" lui sta intr-o simpla conexiune la o sursa de curent.
Scurtu Sorin Izvoraş a spus pe 14 iulie 2014Cum să pui o asemenea întrebare unuia care ştie cu siguranţă că DUMNEZEU EXISTĂ?! Sau se urmăreşte o deturnare a atenţiei cititorului de la adevărata Întrebare: Ce s-ar schimba dacă s-ar dovedi ştiinţific faptul că DUMNEZEU EXISTĂ şi asta mai ales privit şi prin faptul că sunt create destule institute de cercetare a relaţiei ŞTIINŢĂ-DIVINITATE, în urma întrebărilor tot mai insistente ale unor savanţi asupra IMPOSIBILITĂŢII EXISTENŢEI VIEŢII, ATÂT DE COMPLEXE fără existenţa unei GÂNDIRI SUPERIOARE oricărei gândiri umane sau computer cu o putere de calcul, încă ne atinsă!?!
Lucian Velea a spus pe 21 iulie 2014Foarte simplu, e o ipoteză, un exerciţiu de gândire. Ca şi cum aş întreba "Ce s-ar schimba dacă nu ar exista automobile?", ca să dau un exemplu aleator.
Adaug comentariu despre întrebare
incorect0
corect2

S-ar schimba totul. Oamenii s-ar transforma în animale.

răspuns dat de Alex pe 16 septembrie 2015

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect1

Dacă s-ar dovedi acest lucru, având în vedere că nu se poate, da' numai dacă, eu personal cred că mulţi în general credincioşi ar lua-o razna, în sensul că nu i-ar mai interesa nimic, deci le-ar fi mai uşor să fure, să omoare etc. Pe de altă parte, pentru ceilalţi nu s-ar schimba nimic sau aproape nimic. Dar ceva e clar. Acest lucru nu se poate dovedi!

răspuns dat de cris pe 31 iulie 2014

Comentarii personale despre răspuns
Ioan Zah a spus pe 5 aprilie 2017Nici un asa zis „credincios„ nu o ia razna daca s-ar dovedi ca dumnezu nu exista. Sau mai bine zis, oamenii educati, culti, cu mintea si sufletul curate nu o vor lua razna. Analizând istoria vedem ca cei mai mari criminali, hoti, corupti au fost credinciosi.
Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Încet, încet am ajuns ca în jurul vârstei de 30 ani să am convingerea personală că o creatură numită Dumnezeu nu există. Cu alte cuvinte, în terminologia bisericească am devenit ateu.

Sunt trecut de 70 ani. Sunt un om normal, nu mi-am înşelat niciodată nevasta, am respectat-o şi i-am fost alături permanent şi la bine şi la rău, la fel pe copii mei, n-am furat, mi-am crescut cei doi copii cu multă dragoste şi respect. Nu am făcut rău prietenilor. Am respectat pe toţi oamenii şi în special femeile care au o contribuţie esenţială în existenţa noastră. Şi sunt ATEU.

Nu se poate dovedi că Dumnezeu nu există pentru simplul fapt că NU EXISTĂ. Tot ceea ce se întâmplă în lumea noastră, pe tot globul, dovedeşte că nu există.

Problema nu este că ce s-ar întâmpla dacă s-ar dovedi că nu există Dumnezeu, problema este că să ai curajul să spui că Dumnezeu nu există, dar frica, teama de moarte, sentimentul de nesuportat că vei dispărea definitiv îi determină pe majoritatea covârşitoare să le fie frică să spună adevărul.

răspuns dat de Ioan Zah pe 3 aprilie 2017

Comentarii personale despre răspuns
Ioan Zah a spus pe 3 aprilie 2017Convingerea mea ca nu exista dumnezeu provine de la faptul ca am inteles perfect notiunea de infinit.
- spatiul si timpul sunt infinite.
- sub o forma sau alta, in infinitatea spatiului a exista materie. Daca n-ar fi existat materia din univers din ce s-ar fi format?
- intelegand notiunea de infinit, consider ca niciodata nu se va sti cum s-a format aceasta forma de materie pe care o reprezentam noi, fiintele de pe planeta noastra. Vor fi elaborate o serie intreaga de pareri, dar niciuna nu va exprima adevarul.
Aceasta este convingerea mea. Cu ea am trait, cu ea traiesc, cu ea voi disparea definitiv.
Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Cei mai mari scriitori si intelectuali au fost anti-religiosi sau cel putin impotriva fundamentalismului evanghelic.
Contributia crestinismului a fost buna numai atunci cand a absorbit valorile umaniste. Fara acestea, contributia crestinilor la civilizatia americana au fost: vanatoarea de vrajitoare, genocidul indienilor, sclavia, KKK, rasismul.
ÃŽn SUA exista cel putin 300 milioane de semi-literati, stupizi si obezi, si acestia au nevoie de religie ca sistem de inginerie sociala.
Prin revelaţie, Biblia vine o cunoaştere superioară a Lui Dumnezeu. Care nu este accesibilă pe alte căi? Pavel spune că tot ce se poate cunoaşte cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei. Ca atare, revelaţia scrisă, nu adaugă nimic în privinţa cunoaşterii de Dumnezeu. Este un lucru atât de radical, încât a fost trecut cu vederea. cum se poate contesta aceasta?

Vezi

răspuns dat de Teodor R pe 16 noiembrie 2016

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Pentru mine Dumnezeu înseamnă: Lumină, Credinţă, Adevăr, Libertate, Speranţă şi mai ales Iubire. El este Creatorul Universului şi a legilor ce-l guvernează. Este adevărat că Universul este paradoxal... Spaţiul se modifică continuu... Timpul are un Început şi variază ca viteza pe curbura Spaţiului... Cunoaşterea devine din ce în ce mai mică pe măsură ce evoluţia ei dă noi dimensiuni, mai mari, necunoscutului... şi omul se schimbă...!!! Cum se schimbă??? Greu de spus!!! Iar dacă Dumnezeu n-ar exista, am deveni o ipoteza a hazardului... am fi nimeni şi nimic sau un punct de plecare pentru un alt Univers...

răspuns dat de Avramescu Norvegia Elena pe 4 octombrie 2014

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Cugitto ergo sum.

răspuns dat de dan pop pe 29 septembrie 2014

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

S-ar produce o descreştere a nr-ului de salariaţi (1), iar sadismul s-ar făptui cu mai multă lejeritate (2).

Vezi

răspuns dat de Stefan Viorel Cristian pe 22 septembrie 2014

Comentarii personale despre răspuns
Stefan Viorel Cristian a spus pe 22 septembrie 2014(1) mă refer la preoţi şi profesori
(2) "ce se face cu sila nu se numeşte virtute" - părintele Dumitru Stăniloae; pot spune că mulţi nu fac rău în lume doar de frica de Dumnezeu, iar asta la rându-mi nu o pot numi virtute. "Nu este onest acela care nu înşeală de frica legilor, ci acela care nu înşeală de respectul lor" -B.St. Delavrancea. Din păcate aşa a ajuns omul de rând din epoca modernă.
Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Lumea de azi trăieşte ca şi când Dumnezeu nu ar exista; credincioşii socot Biblia cea mai mare, autentică şi demnă de crezare sursă şi nu o vor schimba pt. că este scrisă sub inspiraţie divină, cu nici o altă sursă omenească; "nebunul zice în inima lui nu există Dumnezeu" afirmă Biblia.

răspuns dat de monica pe 8 iulie 2014

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Nu s-ar schimba nimic.

răspuns dat de urf pe 29 mai 2014

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Acest adevăr al existenţei lui Dumnezeu este unul revelat şi nu se poate demonstra ştiinţific. Orice încercare în acest sens, se pare, a eşuat.

În cartea sa "Metafizica lumilor posibile sau existenţa lui Dumnezeu", Miroiu (logician) încearcă să se pună de acord cu sine însuşi în ceea ce priveşte argumentul anselmian. La finalul cărţii, autorul ajunge la concluzia (de altfel imanentistă ca şi la Kant!) că nu-l putem cunoaşte pe Dumnezeu decât ca Logos Întrupat aşa cum nu putem cunoaşte lucrul în sine ci numai fenomenalitatea. Kenoza este taina Întrupării. Acum, Hawking a ajuns să treacă şi el prin această criză a lumii contemporane şi nu numai. Cum a ieşit sau dacă a ieşit din ea nu mă pot pronunţa eu. Este vorba despre celebra teză că ne putem dispensa de Dumnezeu în ceea ce priveşte explicarea creării universului de vreme ce avem acest instrument, matematica pură! Trăim azi această criză generalizată a despărţirii ştiinţei de religie, a desacralizării lumii si secularizării aşa că întrebări ne tot punem şi sunt fireşti. Să fie, oare, imposibil un răspuns, avem, oare, "o cenzură inculcată ale cărei rigori fac imposibilă" demonstrarea tainelor? Despre criza lumii contemporane ar fi mai bine să-i lăsăm pe specialişti să vorbească. Ilie Bădescu, "Despre criză în lumina teoriei succesiunii coexistente", Editura Centrului de Informare şi Documentare Economică, 2009 (pag. 52, despre Hawking). Se pare că această ipoteză a tot preocupat istoria omenirii din quattrocento şi până în contemporaneitate când s-a generalizat... Oamenii au tot încercat să schimbe lumea în care trăiesc ca şi cum Dumnezeu n-ar exista.

Vezi

răspuns dat de Daniela Zaharia pe 28 aprilie 2014

Comentarii personale despre răspuns
Daniela Zaharia a spus pe 28 aprilie 2014Åži uite unde am ajuns cu bune ÅŸi rele!
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Care este acel ceva pe care, dacă l-ai îmbunătăţi/schimba la tine în următorul an, ţi-ar schimba în mod radical viaţa? (4 răspunsuri)

întrebare pusă de MONICA pe 9 decembrie 2016

Mai multe întrebări despre viaţă...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Dacă există mai multe universuri paralele, au acelaşi Dumnezeu? (4 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 22 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 22 aprilie 2014

Mai multe întrebări despre filozofie, religie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

Pot schimba pământul de la kalanchoe dacă aceasta este înflorită? (1 răspuns)

întrebare pusă de Anonim pe 22 mai 2016

Mai multe întrebări despre flori, plante...