Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

Mai este posibil supraomul?

întrebare pusă de Costel Zăgan pe 24 decembrie 2014

incorect0
corect0

Omul şi supraomul în filosofia lui Nietzsche constituie o temă de meditaţie despre reflecţiile atât de controversate ale acestui spirit revoluţionar, cu privire la proiecţia unui model antropologic: supraomul, caracterizat de voinţa de putere. Noţiunea de supraom are în filosofia lui Nietzsche un orizont anticreştin declarat deoarece Supraomul presupune moartea lui Dumnezeu.

În viziunea lui Nietzsche, mila, altruismul, toate valorile omului sunt de fapt valori prin care omul se neagă pe el însuşi în sensul că atotputernicia fizică şi mentală este mai presus de orice sentimente, fie ele şi pozitive.

Încercând să aplicăm filosofia nietzschiană la situaţia vremurilor noastre ajungem la următoarea interpretare: românul este unul din ultimii de pe pământ care ar putea spera vreodată să devină supraom. Aceasta pentru că românul are foarte multe sentimente. Le trăieşte intens pe toate: milă, compasiune, neputinţă, tristeţe, suferinţă, deznădejde, dezamăgire, agonie. Pe scurt, românului îi place să plângă şi să se plângă. Iar asta este o antiteză profundă a supraomului.

Creştinismul vorbeşte despre o "făptură nouă" - atunci când omul se întâlneşte cu adevărat cu Dumnezeu prin metanoia (schimbarea minţii) are loc o transformare, o înnoire, o trecere din păcat şi moarte la viaţă, în Cristos devii fiu al luminii, al Dumnezeului PreaÎnalt cu un destin veşnic.

răspuns dat de monica pe 30 decembrie 2014

Comentarii personale despre răspuns
Costel Zăgan a spus pe 13 ianuarie 2015Deci: SUPRAROMÂNUL!
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Este posibil ca un părinte, vrând binele copilului, să îl indrume greşit spre ceva ce şi-ar dori de fapt el, şi nu copilul? (2 răspunsuri)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 15 aprilie 2015

Mai multe întrebări despre copilărie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Este posibil ca o persoană să fie liberă să facă tot ce vrea, dar să nu aibă o voinţă liberă? (1 răspuns)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 18 noiembrie 2015

Mai multe întrebări despre filozofie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

De 2 ani mă lupt cu nişte dureri groaznice în partea dreaptă, sub coastă. Am făcut o mulţime de analize: RMN, ecografie, colonoscopie şi multe alte. Toate analizele sunt bune, organele la fel, dar eu am dureri foarte mari. Nicio pastilă nu mă ajută. Am slabit cu 20 de kg. În ultima jumătate de an au început să iasă prin masele fecale nişte pietre care nu se termină. Am observat că după baie durerile se agravează. E posibil ca aceste pietre să fie în colon şi la colonoscopie şi analize nu s-au vazut? (1 răspuns)

întrebare pusă de Alica pe 25 februarie 2018

Mai multe întrebări despre sănătate...